FI
100.000-TALS KAN UTNYTTJA AMORTERINGSUNDANTAG - BRACONIER (Direkt)

2020-04-02 11:33

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Amorteringskraven gäller för de flesta som tagit nya bolån under de senaste åren. Därmed finns det "flera hundratusentals hushåll" som det skulle kunna vara aktuellt för att utnyttja det undantag som Finansinspektionen meddelat om på torsdagen.

Det sade FI-chefsekonomen Henrik Braconier vid en pressträff på torsdagsförmiddagen.

FI-generaldirektören Erik Thedéen uppgav att myndigheten kommer att utvärdera undantaget från det strikta amorteringskravet under våren 2021. Åtminstone fram till i juni nästa år kommer detta undantag att gälla.

"Finansinspektionens styrelse har givit starkt stöd åt detta undantag", fortsatte han med tillägg att det kommer att fattas formellt och gälla från och med tisdagen efter påsk.

Under våren nästa år kommer Finansinspektionen att utvärdera om svensk konjunktur och kreditgivning återvänt mot ett normalläge. Han påpekade att det strikta amorteringskravet inte är ett konjunkturpolitiskt instrument men att det är ett krav som tillfälligt kan plockas bort vid krislägen.

"Det har vi indikerat och nu agerar vi i linje med vad som sagts", fortsatte han.

Erik Thedéen konstaterade att det i nuläget är förenat med en extrem osäkerhet att göra prognoser. Men vid en kris av den magnitud som nu ser ut att komma kan hushåll använda den motståndskraft som under goda år byggts upp med hjälp av amorteringskravet. Detta på liknande sätt som bankernas kontracykliska kapitalbuffertar givit utrymme och motståndskraft som nu kan användas.

"Men det är ingen uppmaning att sluta amortera. Det är en möjlighet om ett hushåll exempelvis vill skaffa buffert. En amorteringskultur är bra även kristider. Men nu är den inte strikt", sade han med tillägg att undantaget är tillfälligt.

Erik Thedéen uppgav angående att det är upp till banken och kunden att komma överens om eventuella undantag att FI förväntar sig att en "sund kreditgivning" förväntas bestå. Däremot har amorteringskravet inneburit att många kunder som banker inte bedömt skulle behöva amortera ändå tvingats till amorteringar i och med kravet.

"Det är upp till banken att bestämma om det ska vara full amorteringsfrihet eller om kunden behöver fortsätta amortera till viss mån", sade FI-generaldirektören. Han tillade att de kunder som är missnöjda över bankens åsikt kring fortsatt amorteringsbehov kan vända sig till andra banker för att försöka få till avtal som de ser som mer passande.

Malcolm Svensson Rothmaier +46 8 5191 7918

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -