CLEMONDO
INTÄKTER BEROENDE AV PRODUKTIONSKAPACITET - VD (Direkt)

2020-04-02 17:02

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) First North-listade rengöringsmedelproducenten Clemondo har stigit omkring 100 procent på börsen under mars och betecknar efterfrågan som "oändlig" på handsprit. Vd Jesper Svensson vill dock inte uppge hur mycket försäljningen stiger eller hur mycket av den totala omsättningen som desinfektionsmedlet står för.

"Det är siffror vi valt att inte vara specifika med. Ingen av våra konkurrenter är börsnoterade och vi har inte sett värde av att kommunicera det. Dessutom vill jag inte gå ut med det här via intervjun utan det görs i sådana fall via pressmeddelande så att marknaden får informationen samtidigt", säger Jesper Svensson.

På torsdagsmorgonen gick Clemondo via ett pressmeddelande ut med att bolaget inför helgsskift för att ytterligare öka produktionskapaciteten. Dessutom har bolaget tidigare gått ut med att det skruvar upp från tvåskift till treskift i ett försök att mätta den höga efterfrågan som nu råder i samband med coronakrisen.

I dagsläget går samtliga desinfektionsprodukter till landsting och vård som skriker efter produkten. Privata kunder bortprioriteras till dess att de statliga kunderna, inom vårdsegmentet, är mättade.

"Vi förser avtalskunder med desinfektionsmedel och även ytterligare landsting som vi inte har något tidigare avtal med. Privata kunder, även existerande kunder inom fordonsaffärsområdet, får vänta tillsvidare", säger vd:n.

Hur många liter desinfektionsmedel säljs nu jämfört med under mer normala omständigheter?

"Det vill jag inte svara på. Jag tycker vi varit tydliga med att detta bara är en fråga om hur mycket vi klarar av att producera. Försäljningssiffran är inte speciellt intressant, vi kommer sälja så mycket som vi klarar av att producera."

Hur ser prisbilden ut till slutkund?

"Vi har avtal med och prioriterar landstingen i detta. Typiskt sett har vi avtal som reglerar priset och nu har vi förhandlat om avtalen så att vi får täckning för våra ökade produktionskostnader."

Clemondos omsättning för helåret 2019 hamnade på 250 miljoner kronor. Kvartalsvis under perioden uppsteg omsättningen till mellan 60 och 70 miljoner kronor.

Hur pass mycket större väntas omsättningen bli framöver bedömer du?

"Det beror på hur mycket vi klarar av att skala upp vår tillverkning. Under det innevarande första kvartalet får man säga att corona inte var någon stor grej till en början, så effekten lär väl ses framför allt i det andra kvartalet."

Kan du ge någon ungefärlig siffra eller bedömning för att ge en fingervisning? Det är intressant att veta som aktieägare.

"Såklart, det förstår jag, men mer än så kan jag inte säga. Jag måste såklart förhålla mig till reglerna", säger han och fortsätter:

"Vi har gått upp från tvåskift till treskift och även helgskift vilket speglar en produktionsökning om cirka 50 procent. Så det kan man ju räkna på själv för att få en ungefärlig bild."

Hur har produktionskostnaderna förändrats jämförelsevis innan coronapandemin?

"Arbetskostnaderna får man säga står för en liten del - utan det är råvaran som styr den stora delen av kostnaderna, huvudsakligen etanol och denatureringsmedel, som står för majoriteten av innehållet i handspriten."

Clemondos resultat efter skatt har pendlat mellan den negativa samt positiva sidan de senaste två åren. Kommer vinstmåttet stärkas markant nu bedömer du?

"Där får man dra sina egna slutsatser. Vi har ju den senaste tiden sänkt kostnader och sedan huruvida vi fortsätter i det spåret eller inte får man bedöma själv vad man tror. Rörelsemarginalen har stärkts löpande det senaste året. Här hänvisar jag till siffror och statistik."

När pandemin väl är över, kommer ni då återgå till samma omsättning sedan innan den bröt ut?

"Tittar man historiskt på tidigare pandemier, som dock varit ganska små jämfört med de senaste åren, har efterfrågan på desinfektionsmedel stigit cirka 15 procent även efter. Den stundande pandemin är bedömt tio, femtio eller hundra gånger värre. Med det sagt - om det blir 10,20 eller 30 procents ökning i efterfrågan av handsprit är svårt att säga", konstaterar vd:n och tillägger att den nuvarande efterfrågan inte kommer hålla i sig till samma nivå, men att den inte kommer att gå ned till tidigare nivåer som rådde innan krisen uppstod.

Clemondos aktiekurs har stigit markant i mars. Är nivån här för att stanna och speglar kursen en rimlig värdering av bolaget?

"Svårt att säga. Pandemin kommer fortsätta vara ett problem i åtminstone något år till, eller till dess att ett vaccin hittats. Den högre efterfrågan på handsprit lär därför hålla i sig ett bra tag till eftersom hygienartiklar behöver finnas. Både medan pandemin är men också efter. Vad gäller just aktiekursen är dock inte upp till mig att bedöma", säger vd:n.

Ponera att man vill göra en kalkyl för 2020 avseende Clemondo, vad bör man ta i beaktande givet den rådande situationen?

"Detta kretsar kring hur mycket vi klarar av att skala upp produktionen och hur länge efterfrågan är obegränsad. Det kommer den såklart inte vara hela året ut, utan kanske i fyra eller sex månader till gissningsvis. Vi har hela vår fordonskundbas som också skriker efter samma produkter som landstingen gör, men som inte får köpa av oss i dagsläget. Dessutom står en rad kunder på kö och jag hoppas vi kan möta deras efterfråga inom kort också", avslutar Jesper Svensson.

Anthony Livebrant +46 8 5191 7910

Nyhetsbyrån Direkt


Clemondo Group - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -