BMW
Tyska biltillverkare i krissamtal med Merkel, oroliga för sydeuropeiska leverantörer (Finwire)

2020-04-02 11:13
Cheferna för de stora tyska bilföretagen ska under onsdagskvällen ha fört samtal med förbundskansler Angela Merkel. Temat var när bilproduktionen kan återupptas och oron för underleverantörer i Sydeuropa, rapporterar Handelsblatt.

Bolagen har produktionen stoppad fram tills slutet av april på grund av coronavirusutbrottet. Och medan de kan hantera ett stillestånd i flera månader om så behövs går detsamma inte att säga om leverantörerna. Vissa kan bara klara av nuvarande situation i några veckor.

Särskilt utsatta är aktörer i Spanien och Italien där Volkswagen till exempel har totalt 800 underleverantörer. Brist på komponenter från bara några av dessa kan leda till fortsatt produktionsstopp.

Det biltillverkarna nu ber om är att leverantörerna erbjuds massiva stödpaket för att ta sig igenom krisen, skriver tidningen.

De biltillverkare som deltog i mötet var Daimler, BMW och Volkswagen genom sina vd:ar. Närvarade gjorde även ministrarna Peter Altmaier och Olaf Scholz liksom Jörg Hofmann, chef för fackförbundet IG Metall.

Reno Santic
Nyhetsbyrån Finwire
https://twitter.com/finwire

Bayerische Motoren Wer... - I dag

{point.key}

MERCEDES-BENZ GRP NA O.N. - I dag

{point.key}

Volkswagen Pref AG - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -