På Placera använder vi cookies på vår sajt för att få den att fungera korrekt, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Fonder
Spiltan Räntefond Sverige ut ur modellportfölj (Direkt)

2020-04-01 14:26

STOCKHOLM (Fonder Direkt) Mars har varit den tuffaste månaden sedan Lehmankraschen. Men dramatiken, paniken och kollapsen på finansmarknaden skapar på sikt möjligheter.

Det skriver Placeras fondredaktör Pär Ståhl i sin genomgång "Elva köpvärda fonder i april".

Pär Ståhl inleder med att beskriva hur börserna länge stod emot coronaoron, men så småningom kom rädslan och när det väl tog fart var nedgången den snabbaste någonsin. Han nämner oljepriset specifikt, men även kollapsen i företagsobligationsmarknaden som resulterade i att flera företagsobligationsfonder stängde ned under några dagar.

"Jag passar på att genomföra ett fondbyte, efter att Placeras köpvärda fonder har haft en utmanande månad", meddelar fondredaktören.

I månadens portfölj får inte Spiltan Räntefond Sverige vara med längre, i stället får DNB Teknologi ta plats. Fondens avkastning över tid imponerar Pär Ståhl och den har slagit index med god marginal. Det senaste decenniet hörde avkastningen till det absoluta toppskiktet av aktiefonder, meddelar han.

Av portföljens fonder har INVF Asia Opportunities A klarat året bäst, med en uppgång på knappt 9 procent. Månadens sorgebarn hänför han dock räntefonder med fokus på företagskrediter.

"Jag väljer att ha kvar IKC Avkastningsfond på listan över köpvärda fonder. Här kan det sannolikt vara så att vi nu säljer ut på botten om vi kastar in handduken nu. Enligt Swedbank visar historien att företagsobligationsfonder brukar återhämta sig snabbare än aktiefonder efter en krasch. Om historien upprepar sig är det nog snarare ett köpläge än säljläge", skriver Pär Ståhl.

FondRisknivå
Swedbank Robur ÖsteuropaHögst
MS INVF Asia OpportunitiesHögst
DNB TeknologiHögst
PriorNilsson RealinvestHögre
Spiltan Aktiefond StabilHögre
Fidelity European Dynamic GrowthHögre
MS INVF Global OpportunityHögre
Sensor Sverige SelectMedel
Carnegie StrategifondMedel
Aktie-Ansvar Saxxum AktivMedel
IKC AvkastningsfondLåg

Länk till Placeras genomgång.

Tjänsten Fonder Direkt produceras av Nyhetsbyrån Direkts fondredaktion, frikopplad från Direkts övriga redaktion. Material som kan vara finansierat och framtaget efter överenskommelse med extern part markeras med "uppdragsartikel" under rubriken.Aktie-Ansvar Saxxum Aktiv - I dag

{point.key}

DNB Teknologi A - I dag

{point.key}

IKC Avkastningsfond - I dag

{point.key}

Sensor Sverige Select - I dag

{point.key}

Spiltan Aktiefond Stabil - I dag

{point.key}

Spiltan Räntefond Sverige - I dag

{point.key}

Swedbank Robur Östeuro... - I dag

{point.key}

PriorNilsson Realinvest A - I dag

{point.key}

Fidelity European Dyna... - I dag

{point.key}

Carnegie Strategifond A - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -