BP
BP sänker capex rejält, tar nedskrivning på runt 1 miljard dollar (Finwire)

2020-04-01 11:45
Oljejätten BP aviserar i ett pressmeddelande en rad åtgärder för att motverka effekterna av coronaviruset. Bolaget räknar även med att ta nedskrivningar på runt 1 miljard dollar under första kvartalet.

En av åtgärderna är att planerade kapitalinvesteringar, capex, reduceras med 25 procent till cirka 12 miljarder dollar för i år.

BP tänker också spara cirka 2,5 miljarder dollar fram tills slutet av 2021 genom digitalisering och ökad integration inom koncernen.

Vidare upprepar bolaget sina planer om att avyttra tillgångar för 15 miljarder dollar fram tills mitten av 2021. Sedan början av 2019 och fram tills nu har tillgångar för 9,6 miljarder dollar sålts. Det har stärkt kassan med cirka 3,4 miljarder dollar.

Bolaget tänker över de kommande tre månaderna inte heller avskeda någon personal med anledning av viruset. BP säger att de helt enkelt inte vill lägga mer börda under vad som redan en orolig tid för många individer och familjer.

Finansiellt står bolaget stabilt med 32 miljarder dollar i kassa och outnyttjade kreditfaciliteter.

Vad gäller resultatet för första kvartalet, som redovisas den 28 april, skriver BP att den utmanande miljön förväntas ha påverkat det. Vidare skriver bolaget att det är osäkert hur länge de nedryckta råvarupriserna och svagheten i efterfrågan förväntas bestå.

Reno Santic
Nyhetsbyrån Finwire
https://twitter.com/finwire

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -