VIRUS
EKONOMISK KOSTNAD FÖR KINA STÖRRE ÄN VÄNTAT - SEB (Direkt)

2020-03-31 11:37

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den ekonomiska kostnaden för coronautbrottet visar sig bli större än väntat för Kina. Efter ett ras i den inhemska aktiviteten kommer nedgången i den globala tillväxten att dämpa landets återhämtning.

"Därför sänker vi ännu en gång vår BNP-prognos för Kina till 4 procent för 2020 och höjer utsikterna för 2021 till 6,8 procent", skriver Eugenia Victorino, chef för Asienstrategi på SEB, i en analys på tisdagen.

Hon noterar att indikatorer för den inhemska aktiviteten under januari-februari visar vilken djup krater som skapades av den strikta nedstängningen. I en synkroniserad rörelse föll industriproduktionen, detaljhandeln och de fasta investeringarna alla djup ner i negativt territorium för första gången som registrerats.

"Nedgången i hårda data inte bara bekräftade det skarpa fallet i sentimentindikatorer som PMI, men de indikerar också att myndigheterna inte jämnar ut datan. Till slutet av mars tyder alternativa aktivitetsindikatorer på att Kina har höjt sin produktionsnivå till runt 90 procent av nivån före nedstängningen, enligt oss", skriver Victorino.

Och efter raset i den inhemska aktiviteten kommer nedgången i den globala tillväxten att dämpa Kinas återhämtning, enligt SEB-ekonomen.

Samtidigt som Kina gradvis rullar tillbaka sina begränsningsåtgärder, så banade den snabba spridningen av coronaviruset till resten av världen väg för restriktioner från andra länders regeringar och ökad försiktighet hos hushåll och företag.

"Detta tyder på att efterfrågan på kinesisktillverkad export kommer att minska på kort sikt. Medan osäkerhetsnivån är hög när det gäller omfattningen och varaktigheten för pandemin så är budskapet från den initiala datan negativ", skriver Victorino.

Hon skriver att policystödet hittills har varit tillbakahållet, men att försämringen på arbetsmarknaden sannolikt kommer att leda till en mer aktiv politik.

Underindexen för sysselsättningen i PMI-utfallen indikerar en kraftig ökning av arbetslösheten. I de urbana områdena steg arbetslösheten till 6,2 procent i februari, en kraftig ökning från 5,3 procent månaden före.

"Om inte de kinesiska myndigheterna tillhandahåller en 'backstop' till ekonomin kan risken för ännu fler jobbförluster sprida sig till andra kvartalet. Även om officiella PMI för mars pekar mot en efterföljande återhämtning i aktiviteten så tyder underindexen för sysselsättning ännu på en fortsättning av jobbförlusterna", skriver hon.

Därför räknar SEB med att policyåtgärderna ska ta fart från en rätt försiktig hållning och pekar på att Kinas politbyrå vid sitt möte den 25-27 mars enades om mer stöttande åtgärder, vilket speglar allvaret i de motvindar som tynger ekonomin.

Banken gör bedömningen att Kina kommer att öka de finanspolitiska stimulanserna genom att vidga det centrala budgetunderskottet, till ett mål på -3,5 procent av BNP, och finansiera detta genom speciella statsobligationer och genom att öka emissionerna av lokala statsobligationer.

För närvarande uppgår Kinas sammantagna stimulansåtgärder till runt 3 procent av BNP, enligt SEB.

Trots att yuanen har varit relativt stabil under coronakrisen tror banken nu på en försvagning mot dollarn till 7:20 på kort sikt innan den återhämtar sig till 7:18 i slutet av året.

"Även om Kinas högfrekvensindikatorer visar en fortsatt förbättring i inhemsk aktivitet räknar vi med att yuanen ska försvagas ytterligare på grund av ökad efterfrågan på dollar. Bortsett från lägre förväntade exportintäkter så kommer dollarefterfrågan att drivas av skuldåterbetalningar. Under tiden kommer trycket uppåt på valutaparet att delvis motverkas av en nedgång av dollarutflöden relaterade till utrikes resor och utbildning", enligt Eugenia Victorino.

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -