SYNACT
PLAN STUDERA AP1189 I AKUTA FASER MED CORONAVIRUS - SO (Direkt)

2020-03-31 08:22

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Forskningsbolaget Synact Pharma planerar att påbörja studier med sin läkemedelskandidat AP1189 vid behandling av lungsjukdomen ARDS. Den allvarliga och potentiellt dödliga sjukdomen är aktuell då den även kan utvecklas av patienter smittade av covid-19 i de akuta faserna av coronasmittan.

"Det vi nu gärna vill undersöka möjligheten för är att pröva AP1189 som en behandling för inlagda patienter med covid-19", säger Synact Pharmas styrelseordförande Torbjørn Bjerke till Nyhetsbyrån Direkt.

Tanken är att AP1189 ska dämpa inflammationen djupt nere i lungorna samtidigt som den stimulerar immunförsvaret som städar upp inflammationen.

Synact Pharma har, enligt Torbjørn Bjerke, i djurmodeller visat att AP1189 har en god chans att behandla ARDS.

Läkemedelskandidaten AP1189 utvecklas redan som en behandling av ledgångsreumatism (reumatiod artrit) i fas 2, vilket innebär att Synact Pharma ser en möjlighet att gå direkt in i fas 2-studier vid behandling av ARDS (Acute Respiratory Distress Syndome).

Förhoppningen är att utvidgningen av Synact Pharmas forskning kring AP1189 ska ske med statlig finansiering både från svenska och utländska myndigheter.

"I covid-19 krisen har det uppkommit flera möjligheter att finansiera bra kliniska projekt", säger Torbjørn Bjerke.

"Vi behöver under 20 miljoner kronor för att göra det här och vi hoppas att aktiviteterna med att söka finansiering från offentligt håll blir framgångsrika", säger han vidare.

Med befintligt kapital har Synact Pharma möjligheter att göra alla de inledande förberedelserna för en studie såsom att prata med myndigheter, läkare och potentiella prövningsledare som kan planlägga en studie.

Synact Pharma har prövningsläkemedel på plats och skulle, enligt Torbjørn Bjerke, i ett realistiskt scenario kunna dra igång en klinisk studie om tre månader.

Så sent som i det fjärde kvartalet 2019 genomförde Synact Pharma en kapitalanskaffning omfattande drygt 30 miljoner kronor i en riktad och företrädesemission. Förutom emissionerna emitterades teckningsoptioner som under juli 2020 kan tillföra bolaget ytterligare 32,8 miljoner kronor. Detta kapital är dock tänkt att användas för utvecklingen av AP1189 inom ledgångsreumatism.

Börsredaktionen +46 8 51917900 https://twitter.com/Borsredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


SynAct Pharma - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -