Synact Pharma
Synact Pharma kan vara igång inom tre månader, siktar på finansiering från statliga fonder - ordförande (Finwire)

2020-03-31 10:36
Spotlightnoterade Synact Pharma, som specialiserat sig på behandling av inflammatoriska sjukdomar, har siktet inställt på att pröva sin läkemedelskandidat mot patienter som är sjuka i covid-19. Bakgrunden är att företagets flaggskeppsprodukt, läkemedelskandidaten AP1189, visat positiva resultat på djur.

Preparatet är inte alls framtaget för att behandla den nuvarande pandemin. Synact Pharma har under flera år investerat i inflammationsområdet och AP1189 testas just nu i en för företaget viktig fas II-studie inom reumatoid artrit (RA).

“Det här är ett parallellt spår som vi inte planerat för. AP1189 har visat bra resultat på djur rörande inflammationer. Givet att världen befinner sig i ett läge där det akut behövs en behandling för covid-19 bedömer vi att det är rätt läge att faktiskt genomföra tester”, säger ordförande Torbjörn Bjerke till Finwire. Han fortsätter.
“Vi har redan tester igång inom AP1189 så att utöka med en studie på covid-19 är inte så svårt och kostsamt. Vi har redan toleransnivåer och mediciner klara.”

Företaget har inte rest kapital för att genomföra ytterligare studier än det man planerat för. Således handlar det om att resa mer pengar från externa finansiärer som exempelvis statliga fonder såväl i Sverige som internationellt.

Bjerke bedömer att det handlar om under 15-20 miljoner kronor för att testa preparatet mot pandemin. Uppsidan är att lösa ett svårt medicinskt akut problem.

“Det finns ett stort intresse för att finansiera covid-19-studier och vi är i gott hopp om att lyckas med att finna en finansiering. Vi samtalar med andra läkemedelsbolag och stater om detta. Det är kort startsträcka för den här studien för vi har toleransnivåer exempelvis klara. Vi behöver egentligen bara testa gynnsam effekt och vi behöver kapital”, säger Torbjörn Bjerke.

Det dödliga viruset covid-19 skapar i vissa patienter en jättesvår inflammation i de nedre luftvägarna, vilket i värsta fall leder till att patienten avlider. Det är också den här inflammationen som AP1189 hoppas råda bot på.

“Det är tre faktorer. AP1189 dämpar på ett övergripande plan inflammationer i kroppen, den hjälper till att stödja immunsystemet och slutligen hjälper den till att städa upp och läka kroppen efter inflammationen. Vi har diskuterat detta i vårt vetenskapliga råd och vi är övertygade om att det är rätt att gå vidare med riktiga kliniska studier”, säger Torbjörn Bjerke.

Enligt Bjerke är det covid-19-patienter med lunginflammation som kan komma att ha nytta av läkemedelskandidaten. Målsättningen är att dämpa inflammationen i patienterna och helt enkelt hålla dem borta från respiratorer.

“Startsträckan är kort för oss just nu och vi bedömer att studierna kan komma igång redan om tre månader”, avslutar Bjerke.

Företaget behöver genomföra en studieplan och studien måste få etiskt godkännande före man kan gå vidare till patienter.

newsroom@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

SynAct Pharma - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -