OBOYA HORTICULTURE
KONKURS DANSKT BOLAG, SKRIVER NED 54 MLN KR (Direkt)

2020-03-31 07:56

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Oboya Horticulture tar nedskrivningar och reserveringar samt ansöker om konkurs för det danska dotterbolaget.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Beslutade nedskrivningar och reserveringar uppgår till 54 miljoner kronor, varav 0 miljoner har likviditetseffekt.

Den danska verksamheten har det senaste året visat otillfredsställande resultat, vilket accentuerats av utbrottet och spridningen av covid-19, skriver Oboya som har ansökt om konkurs för det danska dotterbolaget per den 31 mars.

Oboyas försäljning på den danska marknaden är tungt viktad mot blomsterindustrin som med covid-19, sedan två veckor tillbaka, visar en mycket kraftig nedgång i efterfrågan.

"Styrelsen bedömer att nedgången är relativt varaktig och på ett avgörande sätt kommer att skada verksamheten och tvingas därmed till dessa drastiska åtgärder", heter det.

Samtliga anställda i Danmark kommer att sägas upp.

Beslutade åtgärder bedöms ge en positiv inverkan på kassaflödet för helåret 2020, skriver Oboya.

Vad gäller covid-19-effekten på koncernen totalt har bolaget vidtagit proaktiva åtgärder för att minska risken för bolagets personal samt säkerställa kontinuitet i verksamheten.

Oboya ser en ökad efterfrågan i övriga länderna på den skandinaviska marknaden på odlingsprodukter mot frukt och grönt.

"I och med oron för covid-19 blir det också alltmer viktigt med mer hygieniskt lämpliga förpackningar för att undvika smittspridning i försäljningsledet, det vill säga i butikerna", skriver bolaget.

I Kina har marknaden återgått i det närmaste till det normala, men Oboya ser en viss minskad efterfrågan mot sina kinesiska fabriker för export till Europa och USA under andra halvan av mars.

"Bolaget bevakar händelseutvecklingen noga och följer lokala myndigheternas rekommendationer och beslut för att löpande kunna anpassa verksamheten och kostnadsbasen i den takt som situationen utvecklas", heter det.

Kristine Trapp +46 8 5191 7927

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -