NEW YORK
TERMINER PEKAR NEDÅT, TUNGT FÖR CARNIVAL (Direkt)

2020-03-31 15:02

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Terminerna för USA-börserna rörde sig på tisdagen mestadels i negativt territorium, men rörelserna varit relativt sett begränsade. Detta sedan New York-börserna på måndagen avancerat och handlats uppåt, då bland annat tillväxttakten av nya coronavirusfall varit lägre än många befarat.

Omkring klockan 14.50 hade terminen för Dow Jones industriindex sjunkit 1,0 procent. S&P 500-terminen var samtidigt ned 1,2 procent, medan Nasdaq-terminen hade sjunkit 0,9 procent.

Vid stängning på måndagen hade Dow Jones industriindex stigit 3,2 procent. S&P 500-indexet steg 3,4 procent, samtidigt som Nasdaqs kompositindex avancerade 3,6 procent.

"Jag tror att marknaden har etablerat någon slags botten. /…/ Om vi har rally på dåliga nyheter, tror jag det är ett tecken på att antagligen är vid en botten", sade Tom Lee, analyschef vid Fundstrat Global Advisors, till CNBC på måndagen.

I Europa noterades på tisdagen DAX i Frankfurt och Parisbörsens CAC40 ned några tiondels procent.

Bland enskilda bolag meddelade kryssningsrederiet Carnival att det ställer in utdelning och aktieåterköp som en följd av coronaviruspandemin, då kryssningar skjuts på framtiden. Carnival uppgav att det inte kan uppskatta den fulla effekten av covid-19 på sin verksamhet, men sade också att bolaget räknar med en nettoförlust för räkenskapsåret 2020. I förhandeln var aktien kraftigt ned och backade 17 procent.

Matproducenten Conagra missade analytikernas förväntningar med sitt resultat för det gångna kvartalet. Även intäkterna kom in något lägre än väntat, men Conagra uppgav att bolaget sett betydande förhöjd efterfrågan på sina matprodukter under de senaste veckorna på grund av virusutbrottet. Aktien var upp drygt 5 procent inför öppning.

American Airlines var upp 1,5 procent inför öppningen. Flygbolaget planerar att söka statsstöd på upp till 12 miljarder dollar, enligt ett memo som Reuters sett. Detta skulle innebära ett stopp för uppsägningar eller lönesänkningar i sex månaders tid.

Gap har uppgett att bolaget hemförlovar de flesta av sina 80.000 butiksanställda, så många av butikerna förblir stängda. Gap ska även dra ned på administrativa jobb och på ledningens löner. I förhandeln var aktien något lägre, efter att ha backat även på måndagen.

Enligt kortföretaget Visa minskade transaktionsvolymen under den andra halvan av mars, i takt med att flera länder infört restriktioner som påverkar många butiker och näringsställen. Visa var marginellt lägre före öppning.

På makrofronten väntas klockan 15.45 svensk tid Chicago-PMI för mars. Klockan 16 väntas de amerikanska hushållens konfidensindikator för mars.

David Djuphammar +46 8 5191 7913

Nyhetsbyrån Direkt


Gap - I dag

{point.key}

Visa - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -