KONJUNKTUR
FAMLAR I MÖRKRET, LETAR SNABBARE DATA - ANALYTIKER (Direkt)

2020-03-31 15:56

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det extremt snabba händelseförloppet under coronapandemin gör att i data åldras oerhört fort och även vanligtvis ledande indikatorer är i stort sett överspelade redan när de publiceras. För att kunna uppskatta coronapandemins effekter på ekonomin lutar sig analytiker därför mer mot alternativa data som uppdateras oftare.

"Man vill ha mer högfrekventa data. Man famlar ganska mycket i mörkret nu", säger Michael Grahn, Danske Banks chefekonom i Sverige, till Nyhetsbyrån Direkt.

För att få en snabbare indikation på hur konsumtionen påverkas av coronapandemin har Danske Bank tagit fram en konsumtionsindikator baserat på transaktioner hos bankens kunder i Danmark.

"Den uppdateras på dagsbasis och baseras på 1 miljon konsumenters beteenden, så man kommer nog ganska långt med en sådan undersökning", säger Michael Grahn.

Indikatorn visar på mycket kraftiga förändringar i konsumtionsmönstret, där försäljningen minskat med 70-100 procent i årstakt för branscher som hotell, restauranger och biografer. Även detaljhandeln i stort har tagit stryk, medan livsmedel, apotek och även byggmaterial i stället haft en tydligt ökad försäljning. Någon liknande statistik finns inte i Sverige, "men man kan tänka sig att det ser ungefär likadant ut här", menar Michael Grahn.

Vad analytiker fokuserar på för svensk del i form av snabbare data för att följa effekterna av coronautbrottet är Arbetsförmedlingens veckostatistik över varsel och nyinskrivna arbetslösa. Antalet varsel i mars är med råge det högsta som någonsin rapporterats.

"Man får i princip göra nya prognoser varje vecka för hur det påverkar utvecklingen på arbetsmarknaden", säger Martin Enlund, chefsvalutastrateg vid Nordea, till Nyhetsbyrån Direkt.

Han tillägger att Nordea också följer en rad andra högfrekventa data, till exempel vägtrafiken i olika länder baserat på GPS-data. För transporter ger även fraktrater ledtrådar, liksom data över aktiviteten i hamnar och på järnvägar.

Dessutom försöker alla bedömare avgöra när ekonomierna kan komma att öppna igen baserat på data över smittade och dödade av coronaviruset.

"Vi, liksom alla andra, tittar även på statistik över intensivvårdade för att försöka lista ut när virustoppen kommer", säger Martin Enlund.

För amerikansk del kommer också veckostatistik över nyanmälda arbetslösa, en siffra som följs noga av finansmarknaderna världen över och som förrförra veckan visade den i särklass största uppgången någonsin under en enskild vecka. I USA finns också veckovis detaljhandelsdata.

När det gäller högfrekventa data är det dock Kina som är det förlovade landet, med en rad indikatorer som uppdateras dagligen, bland annat kolkonsumtion hos stora kraftbolag, bostadsförsäljning och hur många som åker tunnelbana.

Många, bland andra Nordea, har med hjälp av sådana data konstruerat olika index för att mäta hur coronaviruset slog mot Kinas ekonomi och hur snabbt den nu återhämtar sig.

"Det vi kan se är att botten i Kina verkar ha varit den andra veckan i februari och att det sedan förbättrats lite. Det är fortsatt låga nivåer, men det går åt rätt håll", säger Martin Enlund.

Kina är extra intressant eftersom det var det första landet att drabbas av corona men även det land vars ekonomi också är först att återhämta sig efter nedstängning och andra restriktioner. När väl ekonomierna i Europa och USA också öppnar upp blir det ett omvänt dataproblem, att försöka mäta hur snabbt återhämtningen sker.

"Alla vet att det andra kvartalet kommer att vara en katastrof i Europa och USA. Det viktiga framöver kommer att vara lutningen på den högra kanten i den troligen V-formade återhämtningen", säger Martin Enlund.

Johan Bahlenberg +46 8 5191 7935

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -