BÖRSEN
OVÄNTAT HÖGT INKÖPSCHEFSINDEX KINA STÖDER, OMXS30 +2,1% (Direkt)

2020-03-31 09:50

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen steg tydligt på tisdagsförmiddagen och fullföljde därmed måndagens uppgång. Ett överraskande starkt kinesiskt officiellt inköpschefsindex för industrin samt färre antal nya virussmittade i Italien bidrog till optimism.

Klockan 09.30 var Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 upp 2,1 procent till nivån 1.479, efter måndagens indexklättring på lika mycket. Frankfurt- och Parisbörserna ökade också ungefär i samma härad på tisdagen.

Flera storbolag steg 3-4 procent, däribland Alfa Laval, Electrolux och H&M. Alla de 30 företagen i det svenska indexet steg i olika grad.

Ericsson lyfte 3,1 procent. När vd Börje Ekholm blickar framåt vid tisdagens årsstämma drar han slutsatsen att 5G-marknaden växer snabbare än de flesta analytiker har förväntat sig och att Ericsson är väl positionerat för att ta vara på denna tillväxt. Bolaget har hittills inte sett någon betydande inverkan på sin verksamhet från coronavirusutbrottet.

Nordea steg 3 procent med stöd av höjd rekommendation till köp av investmentbanken Goldman Sachs.

Ett antal bolag med fordonsexponering har fått höjd rekommendation till köp av Carnegie. SKF steg 2,7 procent medan Autoliv avancerade 3,1 procent.

Den Kinnevikdelägda nätmodehandlaren Zalando varnar för att såväl intäkter som resultat under det första kvartalet kommer att bli väsentligt under förväntan. Pareto Securities sänker riktkursen för Zalando från 53 till 42 euro, men upprepar rekommendationen köp. Kinnevik steg 3 procent.

Bland övriga kursrörelser stack Electrolux Professional ut med en ökning på 15 procent. Bland bettingbolagen fortsatte samtidigt måndagens uppåtgående tendens.

Investeringsbolaget Ratos styrelse har beslutat om att dra tillbaka förslaget om en utdelning mot bakgrund av nuvarande situation. Frågan skjuts till en extra bolagstämma senare under året. En rad andra bolag såsom Essity, Nibe och AAK meddelar liknande beslut. Det var överlag inget som föreföll bekymra aktiemarknaden.

Ett antal företag, däribland EG7 (tidigare Toadman), har kommit med en uppdatering av läget med anledning av pandemin. Aktien steg 9 procent. Volati var en annan vinnare med en uppgång på 7 procent efter att ha uppgett att industrigruppen hittills bara har sett en begränsad effekt av virusutbrottet.

Forskningsbolaget Synact Pharma ökade 19 procent på Spotlight Stock Market. Bolaget planerar att påbörja studier med sin läkemedelskandidat AP1189 vid behandling av lungsjukdomen ARDS. Den allvarliga och potentiellt dödliga sjukdomen är aktuell då den även kan utvecklas av patienter smittade av covid-19 i de akuta faserna av coronasmitta.

Solenergiföretaget Midsummer klättrade 27 procent efter att ha fått en order för en produktionslina värd 35-50 miljoner kronor. Ordern är den första inom ramavtalet med Rusnano som meddelades i september.

Oboya Horticulture sjönk 7 procent efter att ha tagit nedskrivningar och reserveringar samt ansökt om konkurs för det danska dotterbolaget vars försäljning, som är tungt viktad mot blomsterindustrin, har fallit kraftigt de senaste veckorna.

Johan Lind +46 8 5191 7954

Nyhetsbyrån Direkt


AAK - I dag

{point.key}

Essity B - I dag

{point.key}

Humana - I dag

{point.key}

Midsummer - I dag

{point.key}

NIBE Industrier B - I dag

{point.key}

Nordea Bank Abp - I dag

{point.key}

Ratos B - I dag

{point.key}

Tobii - I dag

{point.key}

Volati - I dag

{point.key}

Zalando SE - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -