TYSKLAND
MASKINTILLVERKARE SPÅR TVÅSIFFRIG NEDGÅNG 2020 - VDMA (Direkt)

2020-03-30 11:27

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Tyska maskintillverkare räknar med omsättningsminskningar under 2020 till följd av coronaviruset. Uppemot 96 procent av dessa bolag bedömer att coronaviruset leder till omsättningsminskningar under 2020 som inte går att kompensera för efter att krisen är över.

Det skriver tyska branschorganisationen VDMA i ett pressmeddelande utifrån en enkät som 965 medlemmar svarat på.

"Runt 60 procent av företagen räknar med en minskning på mellan 10 och 30 procent. Av dessa har redan tre fjärdedelar av maskintillverkarna genomfört kapacitetsanpassningar", skriver VDMA som hänvisar till åtgärder som arbetstidsändringar och anställningsstopp.

Därutöver är personalminskningar inom kärnstyrkan redan en fråga som är uppe på bordet bland 12 procent av de tillfrågade företagen.

De mer osäkra utsikterna medför även minskade planer på investeringar i tre fjärdedelar av företagen.

"Att få igång investeringarna igen kommer att vara en av de tuffaste uppgifterna efter corona", säger VDMA:s chefsekonom Ralph Wiechers i en kommentar.

Nära hälften av de tillfrågade bolagen (45 procent) uppger att de också lider av märkbara till allvarliga störningar i leveranskedjor till följd av corona. Bara 5 procent av bolagen uppger att de är förskonade mot sådana problem.

"Delar och komponenter som för några veckor sedan beställdes från Asien har inte anlänt. Därtill märks bortfall från europeiska och även tyska leverantörer", påpekar Ralph Wiechers som säger att detta inverkar på produktionen.

Tyskland är lamslaget i nuläget till följd av det kontaktsförbud som inrättats, rapporterar Die Welt.

IFO bedömer att en månad med nedstängning, där hälften av Tysklands ekonomi håller stängt, medför en kostnad motsvarande 4 procent av BNP. Institutet har bedömt att det behövs 729 miljarder euro för att dämpa skadorna från corona.

"En extra vecka med stängning kostar 40 miljarder euro i ett basscenario. Det är lika mycket som försvarsbudgeten", citeras IFO-chefen Clemens Fuest av Die Welt.

Tysklands ekonomiminister Peter Altmaier uppger att landet att det är tänkbart att nedstängningen hålls i under ytterligare ett par till tre veckor som säkerhet för att därefter få igång ekonomin snabbare.

"Det sämsta scenariot skulle vara om företag ständigt måste öppna och stänga på grund av nya infektioner", citeras Peter Altmaier. I en nödsituation är han också öppen för liknande spårningsstrategier som skett i Sydkorea om det kan hjälpa Tyskland att få bukt på virusutbrottet.

Peter Altmaier vill inte spekulera i när Tyskland kan börja återgå till ett normalläge och betonade att det dröjer omkring ett par veckor tills effekter från åtgärder uppenbaras.

Malcolm Svensson Rothmaier +46 8 5191 7918

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -