SPP Fonder
SPP tror på en snabb uppgång när det väl vänder (Finwire)

2020-03-30 17:20
På måndagen höll Storebrands (ägare av SPP) allokeringsansvarige Olav Chen ett webinar och uppdaterade om läget.

Chen konstaterar att denna kris skiljer sig från föregående kriser. I denna kris har centralbanker och regeringar varit snabbare på att sätta in åtgärder och agera. Under finanskrisen 2008 var det mycket frågor fram och tillbaka huruvida om man ska ha räddningspaket och så vidare eller inte. Nu är det en större politisk enighet. Tilltagen kommer snabbare under denna kris.

Coronakrisen kommer att få extremt stora inverkningar på ekonomin där flera aktörer väntar tvåsiffriga negativa procent i BNP, även årets andra kvartal. Däremot tror man på en väldigt snabb tillbakagång. Det ser man ser tecken på i Kina, som fick smittan tidigare än Europa och USA.

I fonderna där taktiskt allokering görs köpte man för tidigt, att marknaden gått ner de första tio procenten.

"Det är inte nu vi säljer."

Det säger Chen och menar att det snarare är så att han nu ser konturen av en bottenformation, men är ödmjuk för att fallet skulle kunna gå längre ner än såhär.

Finwire frågade ägarstyrningsansvarige för den svenska verksamheten i Storebrand Robert Vicsai om hur fondbolaget tänker kring den aktuella frågan om utdelning. Man vill behålla makten hos varje bolag, men man menar också att vikten av att beakta alla väsentliga aspekter innan ett beslut tas om utdelning är viktig.

"Det är varje enskild styrelses ansvar att värdera alla händelser, interna som externa, samt konsekvenser av ett beslut innan utdelning föreslås till generalförsamlingen. Innan ett utdelningsförslag läggs fram, förväntar vi oss på Storebrand, att varje enskild styrelse har värderat sitt förslag om utdelning och tar ett beslut som inte äventyrar företagets möjlighet att göra nödvändiga investeringar och stödja pågående verksamhet."

Love Josefsson
love@finwire.com, 0708-97 44 06
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Storebrand Grön Obliga... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -