Fonder
Lyxor lanserar klimatanpassade ETF:er (Direkt)

2020-03-30 12:27

STOCKHOLM (Fonder Direkt) Lyxor är den första ETF-leverantören att erbjuda investerare ett komplett utbud av ETF:er utformade att motverka klimatförändringar.

Det framgår av ett pressmeddelande.

"Dessa börshandlade fonder, de första av sitt slag i Europa, är utformade i enlighet med målen om minskning av koldioxidutsläppen som antogs vid Parisavtalet 2015", skriver Lyxor.

Investerare har möjlighet att få exponering mot Europa, USA, tillväxtmarknader, samt övriga kapitalmarknader. Två av ETF:erna (Emerging Markets och USA) noterades den 26 mars på Euronext (i EUR), och den 7 april kommer de noteras på London Stock Exchange (i USD). Ytterligare två börshandlade fonder kommer att listas inom kort. ETF:erna följer MSCI Climate Change-index

"En viktig del av planen var att skapa nya riktmärken för klimatomställning som utformats för att hjälpa investerare att omallokera kapital mot portföljer som avyttrar fossila innehav i förenlighet med målen i Parisavtalet", heter det.

MSCI Climate Change-index har utformats för att uppfylla huvudmålen i EU:s riktmärken för klimatomställning, inklusive en omedelbar 30-procentig minskning av koldioxidintensiteten och en plan för att minska utsläppen med 7 procent per år, samtidigt som kapitalet omallokeras mer framgångsrikt. Deras metod förväntas ändras till metoden för MSCI Provisional Climate Change EU Climate Transition-index för att uppfylla alla minimikrav i enlighet med TEG:s slutrapport från den 30 september 2019.

"Genom att se över sina regler för investerings-benchmarks har EU gett passiva, regelbaserade investeringsförvaltare en nyckelroll i kampen mot klimatförändringarna. ETF-leverantörer har möjligheten, men även ansvaret att hjälpa till i omallokeringen av biljoner genom att erbjuda enkla, transparenta produkter som uppfyller kraven i den nya förordningen. Genom utvidgningen av detta unika utbud ger vi investerare ännu fler verktyg för att nå sina klimatmål", kommenterar Arnaud Llinas, Head of Lyxor ETF & Indexing.

Tjänsten Fonder Direkt produceras av Nyhetsbyrån Direkts fondredaktion, frikopplad från Direkts övriga redaktion. Material som kan vara finansierat och framtaget efter överenskommelse med extern part markeras med "uppdragsartikel" under rubriken.

Fondredaktionen +46 8 5191 79 05 https://twitter.com/Fonder_Direkt

Fonder Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -