EMU
STRID VON DER LEYEN-CONTE OM CORONAOBLIGATIONER (Direkt)

2020-03-30 05:34

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen hamnade på lördagen i dispyt med Italiens premiärminister Giuseppe Conte om nya coronaobligationer kan emitteras för att hjälpa Italien, Spanien och andra drabbade EU-länder.

I en intervju med tyska nyhetsbyrån DPA sade Ursula von der Leyen att kommissionen inte kommer ta upp lån i form av coronaobligationer.

"Det finns mycket tydliga juridiska gränser. Det är inte planen", sade hon.

"Ordet coronaobligation är bara ett slagord. Den större frågan är ansvar. Och det finns motiverade reservationerna mot euroobligationer i Tyskland och andra länder", fortsatte hon.

Urusla von der Leyen påminde om att EU-toppmötet i torsdags gav henne och Europeiska rådets ordförande Charles Michel i uppdrag att utarbeta en plan för ekonomisk återuppbyggnad efter coronakrisen.

Italien reagerade kraftigt på uttalandet. Giuseppe Conte sade att det inte är kommissionens uppgift att avgöra om coronaobligationer ska emitteras utan eurogruppens.

Finansminister Roberto Gualtieri sade att Ursula von der Leyen har fel.

Senare uttalade sig kommissionens ordförande och sade att alla alternativ finns på bordet så länge som de är förenliga med EU-fördraget.

EU-toppmötet i torsdags visade på stora åsiktsskillnader mellan främst Tyskland och Nederländerna å ena sidan, och Italien, Spanien och Frankrike å andra. De senare tre förespråkade att euroländerna gemensamt ger ut en sorts euroobligation för att finansiera kostnaderna för coronakrisen.

Tyskland motsatte sig kraftigt coronaobligationer och föredrog i stället att en kreditlina från euroländernas räddningsfond ESM används.

Dock vill de två att krav ställs på mottagarlandet av kreditlinan, något som Italien absolut inte vill.Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -