Consensus Global Select
Consensus investerar i bolag och vad man tror på - inte index (Finwire)

2020-03-30 09:16
I en intervju med Finwire berättar Consensus om sin strategi och nisch på fondförvaltarmarknaden.

Det är vanligt att fondförvaltaren har en fond med en viss inriktning och att innehavsfördelningen därefter fördelas med hjälp av sitt jämförelseindex. Man talar ofta om att en fond ligger under- eller överviktad gentemot någon nisch eller mot ett bolag. Så tänker inte Consensus i sin förvaltning.

"Vi tänker inte index"

Det säger Richard Andborn på Consensus och menar att fonderna är aktiva på riktigt, inte utifrån avvikande från index. Som exempel på det kan man vara helt ur både bolag och branscher när man inte tror på dem. Här är bank ett exempel under 2019. Man trodde inte på sektorn under 2019 och var därför inte underviktade mot bank gentemot index, man hade helt enkelt inte bankaktier i fonderna bara för att index inkluderar bank.

Detsamma med icke-exponering gällde för Sverige Select i början av året mot industri-sektorn. Man menar att den så kallade aktiva risken, avvikelse från index, inte är det som är relevant. Istället menar man att den riktiga risken är kundens risk, kundens risk att förlora pengar.

"Vi köper bolag på ekonomiska parametrar, hållbarhet är ett naturligt inslag"

Enligt Consensus modell utvärderas bolag utifrån flera parametrar, där hållbarhet är en viktig del. Man menar dessutom att det helt naturligt kommer in i värderingen eftersom att hållbarhetstänk är en viktig del för att en investering ska kunna utvecklas.

Sverige Select menar man i praktiken är en hållbar fond, men det är inget man väljer att kalla den. Den är bland annat med i sweSIF. I övrigt tar man inte in några andra utmärkelser eller certifieringar. Andborn menar att detta är en falsk trygghet och att om man inte har dem kan man inte skylla ifrån sig på samma sätt heller. Man gör jobbet själv och utvärderar själv bolagen enligt en modell byggd på FNs hållbarhetsmål och hur lever upp till dessa.

Scoringen uppdateras minst en gång i halvåret. Ibland kan det behövas ske snabbare än så, som till exempel med Danske Bank för ett tag sedan i och med deras penningtvättsskandaler, och en snabbare gjord omvärdering kan göras.

Love Josefsson
love@finwire.com, 0708-97 44 06
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Consensus Global Select A - I dag

{point.key}

Consensus Lighthouse A... - I dag

{point.key}

Consensus Småbolag A - I dag

{point.key}

Consensus Sverige Sele... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -