Aktie-Ansvar Graal Aktiehedge
Räntebärande tillgångar bidrog positivt i Akte-Ansvar Graal Aktiehedge - tog ner bruttoexponering i februari (Finwire)

2020-03-30 12:22
Fonden Aktie-Ansvar Graal Aktiehedge minskade 0,9 procent i februari, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som var oförändrad under samma period. Det framgår av en månadsrapport av förvaltarna Maria Ljungqvist och Philip Wendt.

Fondernas exponering mot räntebärande tillgångar samt aktierelaterade derivatstrategier bidrog till positiv avkastning under februari samtidigt som aktieplaceringarna bidrog negativt. De bolag som bland annat hade en negativ avkastning under månaden var Ambea, Husqvarna och Traton. De korta positionerna bidrog även de negativt, där bolagen EQT, Lundbergs och Nibe var den främsta anledningen.

Det räntebärande innehav som utvecklades sämst var en hybridobligation utgiven av SAS. Fonden har haft en kort ränteduration på runt 0,1-0,15. Det innebär att fonden inte gynnats av fallet i underliggande marknadsräntor.

De största innehaven vid utgången månad var i de långa positionerna i Academedia, SCA och Traton. I de största korta positionerna var Getinge, Tele 2 och Volvo.

"Fondens skyddsstrategier bidrog positivt till avkastningen. Netto har fondens aktieexponering varit som störst mot konsumentaktier och kort mot fastigheter. Med fortsatt stor
osäkerhet väljer vi att ta ner bruttoexponering ytterligare", skriver förvaltarna.

"Det som är mer avgörande för om en lågkonjunktur samtidigt står för dörren är hur pass bestående påverkan på tillförsikten bland hushåll och företag coronaproblematiken visar sig ha fått. Detta är mycket svårt att veta idag" kommenterar Wendt och Ljungkvist.

Den tidigare strategin av att utnyttja första halvåret till att öka på kreditrisken något, är just nu satt i vänteläge på grund av det osäkra marknadsklimatet.


[Tabell 1]

Felicia Söderqvist
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -