EU-TOPPMÖTE
STORGRÄL OM STÖDINSTRUMENT MOT CORONA (Direkt)

2020-03-27 00:44

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) Trots ett storgräl kunde EU-ledarna inte enas på torsdagskvällen om hur coronadrabbade EU-länder ska få stöd.

EU-toppmötet via videokonferens slutade i stället med att ledarna gav eurogruppen i uppdrag att utreda alla möjligheter och återkomma med förslag inom två veckor.

Huvudalternativen som diskuterades var en kreditlina från euroländernas räddningsfond ESM eller emission av nya gemensamma coronaobligationer.

Huvudkombattanterna var -- som så många gånger tidigare -- de nordliga budgethökarna Tyskland och Nederländerna som ställdes mot de sydliga budgetduvorna Frankrike, Italien och Spanien.

Italiens premiärminister Giuseppe Conte bytte spår från den italienska positionen i eurogruppen i tisdags, från ESM till coronaobligationer.

Nederländernas premiärminister Mark Rutte krävde att villkor ska ställas på mottagarlandet för att få en kreditlina. Detta vill inte Italien.

I stället stred Giuseppe Conte och Spaniens premiärminister Pedro Sanchez länge för att en arbetsgrupp ska ta fram en rapport inom tio dagar om coronaoblogationer, en sorts euroobligation.

Videomötet som skulle ha varit två timmar långt blev i stället drygt sex timmar.

Arbetsgruppen skulle ha bestått av fem ledare för de fem EU-institutionerna: kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, Charles Michel från ministerrådet, ECB-chefen Christine Lagarde, eurogruppens ordförande Mario Centeno och Eurpaparlamentets talman David Sassoli.

Giuseppe Conte försäkrade att alla EU-länder fortfarande skulle vara ansvariga för sin egen statsskuld.

Men någon arbetsgrupp blev det alltså inte.

Grundorsaken är att de nordliga länderna , med Tyskland och Nederländerna i spetsen, kraftigt motsätter sig coronaobligationer.

"Jag kan inte föreställa mig några omständigheter när Nederländerna kommer att godta euroobligationer. Det strider mot EMU:s utformning", sade Mark Rutte efter toppmötet.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel sade att ESM är hennes val till lösning.

"Med ESM har vi ett krisinstrument som öppnar många möjligheter för oss och som inte ifrågasätter de grundläggande principerna för ansvarsfullt agerande", sade hon.

Nederländerna och Tyskland tyckte också att det är för tidigt att sätta in nya stöd nu. Stöd kan bli aktuellt att diskutera fram mot juni.

Bengt Ljung +32-2-230 74 56
http://twitter.com/Direktbryssel
Nyhetsbyrån Direkt

Börsredaktionen +46 8 51917900 https://twitter.com/Borsredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -