USA
SENATEN ANTAR STIMULANSPAKETET (Direkt)

2020-03-26 05:32

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Senaten i USA godkände under natten till torsdagen svensk tid ett stimulanspaket på 2.000 miljarder dollar.

Det rapporterar Wall Street Journal.

Förslaget antogs med siffrorna 96-0. En del har inte kunnat rösta då de har covid-19 eller är satta i karantän.

Förslaget går nu vidare till representanthuset för godkännande. Steny Hoyer, Demokraternas majoritetsledare där, sade att de ska ta upp det för omröstning på fredagen. Det kan ske via ett speciellt förfarande (muntlig omröstning) eftersom många ledamöter inte befinner sig i Washington.

I paketet, som omfattar 880 sidors reglering och som tagits fram i ett mycket högt tempo de senaste dagarna, ingår bland annat direkta utbetalningar (checkar) till individer, en mer kraftfull arbetslöshetsförsäkring, lång till små och stora företag, och mer resurser till sjukvården, kommuner och delstater för att kunna bekämpa coronaviruset och dess effekter.

"En strid har kommit till våra gränser. Vi sökte det inte, vi ville inte ha det, men vi kommer att vinna det", sade Mitch McConnell, republikan och majoritetsledare i senaten.

Tidigare under onsdagen hade det uppstått kritik hos vissa republikanska ledamöter i senaten över nivåerna på arbetslöshetsförsäkringen, men ett tillägg om att begränsa dessa misslyckades via en omröstning som blev 48-48. Detta fick Bernie Sanders att hota med att stoppa hela paketet om de inte backade från sitt motstånd. Paketet antogs dock senare.

När förslaget antagits av hela kongressen går det vidare till president Donald Trump för undertecknande. Finansminister Steven Mnuchin har tidigare uttryckt sig positivt om detta.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -