VIRUS
EU BESLUTAR TILLÅTA STORA STATSSTÖD TILL FÖRETAG (Direkt)

2020-03-19 19:53

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) EU-kommissionen antog på torsdagen tillfälliga regler som tillåter mycket stora statsstöd till företag som drabbas av coronaepidemin.

Det tillkännagav kommissionen i ett pressmeddelande.

"De ekonomiska effekterna av covid-19-utbrottet är allvarliga. Vi måste agera snabbt för att hantera effekterna så mycket vi kan", sade Margrethe Vestager, kommissionens vice ordförande med ansvar för konkurrensfrågor.

"Denna tillfälliga ram tillåter EU-länderna att ge stöd till ekonomin under denna svåra tid", fortsatte hon.

EU-länderna får rätt att ge direktstöd, selektiva skattelättnader och förskottsbetalningar upp till 800.000 euro per företag för att lösa brådskande likviditetsbehov.

Det är en höjning från kommissionens förslag i tisdags på 500.000 euro. Den normala gränsen är 200.000 euro under tre år.

Förslaget har sedan dess diskuterats med EU-länderna.

Vidare får EU-länderna ge statliga garantier för företagens banklån för att se till att bankerna verkligen lånar ut till företagen trots ett osäkert ekonomiskt läge.

EU-länderna kan även ge subventionerade offentliga lån till företag för rörelsekapital och investeringar.

För de subventionerade lånen och för de statliga garantierna finns begränsningar på beloppen i förhållande till företagens behov för löner, omsättning och likviditet

Reglerna innehåller också kontrollmekanismer så att stöden till företag som kanaliseras genom banker inte blir stöd till bankerna i stället.

De nya reglerna ökar även möjligheterna för kortfristiga exportkreditförsäkringar.

Kommissionen underströk att huvuddelen av åtgärderna för att stötta ländernas ekonomier nu måste komma från de nationella budgetarna.

De statliga stöden ska hjälpa företag att klara nedgången och förbereda för en uthållig återhämtning.

Redan den 13 mars presenterade kommissionen en lång rad förslag på möjliga åtgärder för EU-länderna, däribland uppskov med skatter, subventionerat korttidsarbete och kompensation till företag för direkta förluster orsakade av coronaepidemin.

"Detta kan vara användbart för att stödja särskilt påverkade branscher, som transport, turism, besöksnäringen och detaljhandeln", skrev kommissionen i pressmeddelandet.

De tillfälliga statsstödsreglerna gäller till årsskiftet. Kommissionen kommer senare att avgöra om reglerna behöver förlängas.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

https://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -