RÄNTOR/VALUTOR
USA-RÄNTOR NED, KOORDINERADE CB-ÅTGÄRDER (Direkt)

2020-03-16 07:33

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Centralbankerna i de största ekonomierna genomförde på söndagen och måndagen en gemensam aktion för att främja kreditflödet. Det ledde till kraftigt sjunkande USA-räntor och något svagare dollar, men det imponerar inte på aktiemarknaderna. Börserna är överlag ned i Asien och även New York-terminerna står på minus.

Japanska räntor har stigit något. USA-räntorna är rejält ned, med den tioåriga statsobligationen är 22 punkter lägre på 0,70 procent jämfört med svensk stängning i fredags.

Federal Reserve sänkte vid ett extrainsatt möte på söndagen styrräntan med 100 punkter till 0-0,25 procent. Dessutom ökads tillgångköpen med 700 miljarder dollar med omedelbar verkan.

Räntekommittén, FOMC, skrev att coronavirusets utbrott har skadat samhällen och stört den ekonomiska aktiviteten i många länder, inklusive USA.

"Effekterna av coronaviruset kommer att tynga den ekonomiska aktiviteten i närtid och utgör en risk för de ekonomiska utsikterna", skriver Fed.

Fed förväntar sig att hålla räntan på den nya nivån tills de känner sig säkra på att ekonomin har klarat av den senaste tidens händelser och är på väg att nå målen om maximal sysselsättning och prisstabilitet.

Fed kommer att fortsätta att bevaka inkommande information och är redo att använda alla verktyg för att stötta kreditflödet till hushåll och företag.

Fed-chefen Jerome Powell sade att de fortsatt är emot att ta styrräntan in i negativt territorium, utan framåtblickande guidning och tillgångsköp är deras främsta verktyg.

Han sade att ekonomin andra kvartalet troligen kommer att bli svagt, och att det är svårt att göra prognoser nu.

Fed kommer att bevaka spridningen av viruset och dess inverkan på ekonomin. Fed gör sitt för att stötta kreditflödet, men finanspolitiken har nu en avgörande betydelse.

Federal Reserve meddelade också att de stärker sin swaplina med andra centralbanker för att se till att dollarlikviditeten är tillräcklig.

Deutsche Bank skriver i en kommentar att de hade väntat sig en sänkning med 100 punkter och ökade tillgångsköp, men Fed vidtar också en rad åtgärder för att stötta kreditflödet till företag och hushåll.

Framåtblickande indikerade Powells pressträff att negativa räntor inte ingår i Feds verktygslåda, och inte heller söker Fed utöka sina befogenheter att köpa andra tillgångar, som företagsobligationer.

"Men med detta sagt är signalen från dagens agerande tydligt. FOMC är redo att använda alla sina tillgängliga verktyg för att säkra att riklig likviditet främjar en fungerande funktion hos marknaderna och stöttar de finansiella förhållandena för att ge lindring för den ekonomiska aktiviteten. Dagens agerande kommer därför troligen inte att bli den sista responsen från Fed", skriver Deutsche Bank.

Nya Zeelands centralbank, RBNZ, sänkte sin ränta med 75 punkter medan Australiens centralbank, RBA, meddelade att de kommer att börja köpa statsobligationer. Bank of Japan ökar sina tillgångsköp, bland annat ETF-köpen fördubblas till 12.000 miljarder yen, och inför ett nytt låneprogram, men lämnar depositräntan oförändrad.

Capital Economics konstaterade att BOJ-åtgärderna saknar tänder. Bank of Japan kommer inte så länge till att kunna hävda att momentum mot inflationsmålet är intakt och de tror att BOJ kommer att sänka sin depositränta till -0,2 procent de kommande veckorna.

Data från Kina på måndagen visade en kraftig dämpning i ekonomin under början av året.

Industriproduktionen sjönk 13,5 procent i årstakt under januari-februari, detaljhandeln minskade 20,5 procent medan de fasta investeringarna föll 24,5 procent. Arbetslösheten i städerna steg från 5,2 i december till 5,7 procent i februari.

SEB konstaterar att data för den inhemska aktiviteten visar på djupet i den krater som producerats av den kinesiska nedstängningen.

"Medan den inhemska aktiviteten fortsätter att förbättras, så utgör nu nedgången i global tillväxt en ytterligare motvind mot Kinas återhämtning", skriver SEB.

Kina fokuserar nu på att begränsa de importerade infektionerna genom att införa en 14-dagars karantän för alla internationella resanden till Peking. Samtidigt är policystödet återhållet. Efter den riktade sänkningen av balanskraven i fredags, så håll centralbanken MLF-räntorna oförändrade i dag, noterar SEB.

Reaktionerna på valutamarknaden av centralbanksåtgärderna har varit relativt begränsade, dollarn tappade initialt men återhämtade sig senare. Netto sedan fredagen har dollarn tappat något mot såväl euron som yenen.

Den svenska kronan har stärkts något mot dollarn men tappat mot euron. Riksbanken tillförde likviditet på fredagen via nya långa lån, de första genomförs denna vecka.

Vad gäller veckan som kommer har en del centralbanksbesked uppenbarligen redan kommit, men vi får en del sentimentsdata i form av ZEW-enkäten och Philadelphia Fed-index.

              måndag kl 7.30 (fredag kl 16.15)
             ===================================
USD/SEK    9:7136  (9:7357)  EUR/USD    1:1138  (1:1112)
EUR/SEK   10:8296 (10:8127)  USD/JPY    106,26  (107:08)
Jp obl 2    -0,19   (-0,21)  Jp obl 10    0,01   (-0,02)
Ty obl 2    -0,89   (-0,92)  Ty obl 10   -0,54   (-0,58)
US obl 2     0,29    (0,49)  US obl 10    0,70    (0,92)

Mikael Sandbladh +46 8 5191 7933

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -