RÄNTOR/VALUTOR
SVENSK RÄNTA UPP, US-RÄNTOR NED, EFTER ÅTGÄRDER (Direkt)

2020-03-16 10:42

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Flera centralbanker har meddelat om aktioner för att främja kreditflödet. Inte minst har Fed valt att sänka räntan ned mot noll och USA-räntor har sjunkit kraftigt medan dollarn är något svagare. Svensk långränta stiger några punkter efter att extra budgetåtgärder meddelats samtidigt som oron består på aktiemarknaderna efter helgen.

"I skenet av den allvarligaste globala hälsokrisen på mer än ett decennium så behöver finanspolitiska och penningpolitiska beslutsfattare vidta samtliga nödvändiga åtgärder för att undvika att vad som ser ut som en oundviklig recession blir en depression", skriver Pimco i en kommentar. En depression skulle skapa en härdsmälta på de finansiella marknaderna, inte bara som nu en nedgång, fortsätter analysen.

Svensk tioårsränta har inlett veckan upp 6 punkter till -0,10 procent medan tysk motsvarighet är upp 2 punkter till -0,56 procent.

Ur svenskt perspektiv har finansministern Magdalena Andersson efter helgen meddelat om ett nytt krispaket som, beroende på hur situationen utvecklas, kan omfatta över 300 miljarder kronor. Detta om hela den likviditetsförstärkning genom skattekontot som erbjuds utnyttjas av företag.

Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke anser att regeringen måste ha beredskap för att vidta ännu fler åtgärder för att undvika att i grunden livskraftiga företag och jobb slås ut i onödan.

USA:s finansdepartement har meddelat att det kommer att frigöra medel så att företag kan betala folk som stannar hemma från jobbet då de är sjuka. Nedstängningar börjar att ske i USA, exempelvis i New York, för att begränsa spridningen av coronaviruset.

I Europa har exempelvis Tyskland valt att stänga vissa gränser. EU:s finansministrar diskuterar läget under måndagen.

USA-räntorna är rejält ned. Den tioåriga amerikanska statsobligationen är 11 punkter lägre på 0,81 procent jämfört med svensk stängning i fredags.

Federal Reserve sänkte vid ett extrainsatt möte på söndagen styrräntan med 100 punkter till 0-0,25 procent. Dessutom ökads tillgångköpen med 700 miljarder dollar med omedelbar verkan. Räntekommittén, FOMC, skrev att coronavirusets utbrott har skadat samhällen och stört den ekonomiska aktiviteten i många länder, inklusive USA.

"Effekterna av coronaviruset kommer att tynga den ekonomiska aktiviteten i närtid och utgör en risk för de ekonomiska utsikterna", skrev Fed som också meddelade att de stärker sin swaplina med andra centralbanker för att se till att dollarlikviditeten är tillräcklig.

Nya Zeelands centralbank, RBNZ, har sänkt sin ränta med 75 punkter medan Australiens centralbank, RBA, meddelat att den kommer att börja köpa statsobligationer. Bank of Japan ökar sina tillgångsköp, bland annat ETF-köpen fördubblas till 12.000 miljarder yen, och inför ett nytt låneprogram, men lämnar depositräntan oförändrad.

Capital Economics konstaterade att BOJ-åtgärderna saknar tänder. Bank of Japan kommer inte så länge till att kunna hävda att momentum mot inflationsmålet är intakt och de tror att BOJ kommer att sänka sin depositränta till -0,2 procent de kommande veckorna.

Den sydkoreanska centralbanken, BOK, har sänkt räntan med 50 punkter medan data från Kina på måndagen visade en kraftig dämpning i ekonomin under början av året.

Reaktionerna på valutamarknaden av centralbanksåtgärderna har varit relativt begränsade, dollarn har dock försvagats tydligt mot såväl euron som yenen.

Den svenska kronan har stärkts 8 öre mot dollarn men tappat ett par öre mot euron sedan fredagseftermiddagen. Efter Riksbankens besked i fredags om att likviditet ska tillföras, ska det första sådana anbudet av tvåårslån ske i denna vecka.

I eftermiddag väntas Empire manufacturing index för mars från USA och senare i veckan ytterligare sentimentsdata i form av NAHB- och Philadelphia Fed-index samt tyska ZEW-enkäten.

             måndag kl 10.30 (fredag kl 16.15)
             ==================================
USD/SEK    9:6612   (9:7357)   Statsobl  2y -0,31  (-0,32)
EUR/SEK   10:8282  (10:8127)   Statsobl 10y -0,10  (-0,16)
EUR/USD    1:1207   (1:1112)   Ty obl   10y -0,56  (-0,58)
USD/JPY    105:98   (107:08)   US obl   10y  0,81   (0,92)

Malcolm Svensson Rothmaier +46 8 5191 7918

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -