RÄNTOR/VALUTOR
KRAFTIG RÄNTENEDGÅNG, MER FED-SÄNKNING VÄNTAS (Direkt)

2020-03-06 11:58

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det negativa sentimentet har åter fått ett fast grepp om marknaderna i slutet av veckan och klassiska "risk av"-markörer blinkar ihärdigt. USA-räntorna sjunker kraftigt, dollarn tappar, börserna är brant ned, oljan faller medan guldet stiger.

"Nollräntor är ingen barriär för någon obligationsmarknad i den utvecklade världen just nu. Det är en galen marknad, marknaden omdefinierar idén om riskspridning", sade Shaun Roache på S&P Global Ratings till Bloomberg News.

Han sade att marknaden nu diskonterar en ny vända av QE från Fed och en expansion av Bank of Japans balansräkning, och en sänkning från ECB med 10 punkter nästa vecka är nu i stort inprisat.

Andelen statsobligationer som handlas till negativ ränta är nu uppe i cirka 14.400 miljarder dollar, efter att ha toppat på över 17.000 i augusti men sedan ha sjunkit till under 11.000 miljarder i början av 2020.

Tyska räntor handlas 3-4 punkter ned medan spreadarna mot periferin stiger rejält, med italienska räntor 8-10 punkter upp. Brittiska räntor är 6-9 punkter ned, med den tvååriga statsobligationen på 0,07 procent och tioåringen på 0,24 procent.

"Jakten mot noll har helt tappat koncepterna. Men att försöka dra en linje i sanden för tioåriga räntor när marknaden påverkas av fanatiska förhoppningar om Fed-agerande och virusoro kan vara ett galet misstag", sade Vishnu Varathan på Mizuho Bank till Bloomberg News.

USA-räntorna sätter nya bottennoteringar på löpande band, med den tioåriga statsobligationen på 0,69 procent som lägst under fredagen för att därefter vända upp till 0,76 procent, 15 punkter ned från torsdagen. Det är ändå ett avstånd med 30 punkter till tvååringen, vi har inte en inverterad kurva ännu i detta bevakade räntepar.

Dollarn har två motstridiga krafter nu med "safe haven"-status som stöttar men å andra sidan förväntningar om lägre räntor som tynger, och just nu har den senare kraften övertaget. Dollarindex har sjunkit 1,3 procent på två dagar.

En rad Fed-ledamöter har talat och samtliga antyder att centralbanken är redo för mer lättnader om det skulle visa sig bli nödvändigt. Exempelvis sade Fed-chefen i New York, John Williams, att tisdagens mellanmötessänkning, med 50 punkter, placerat centralbanken i en bra position för att skydda expansionen i USA-ekonomin.

Marknaden har däremot sprungit före och enligt CME Fed Watch tool är sannolikheten för att Fed sänker med 75 punkter vid FOMC-mötet den 18 mars nu över 80 procent. I slutet av året väntas styrränteintervallet vara nere på 0-0,25 procent, det vill säga botten från finanskrisen.

Bank of England kan komma att sänka räntan redan i nästa vecka, och Bank of Japan köpte ETF:er för drygt 100 miljarder yen på fredagen, vilket matcher måndagens rekordstorlek.

För den som är intresserad av utfallsdata visade orderingången till den tyska tillverkningsindustrin en oväntat stor uppgång med 5,5 procent i januari jämfört med föregående månad, väntat var +1,3 procent.

Exportorderingången steg 10,5 procent jämfört med föregående månad, med order till övriga euroområdet upp 15,1 procent, medan inhemsk orderingång sjönk 1,3 procent.

Ekonomidepartementet uppgav att då förtroendet i tillverkningsindustrin stabiliserats borde vi ha nått en vändpunkt, men att "inverkan från coronaviruset återstår att se".

Commerzbank skrev i en kommentar att vi äntligen fick en positiv överraskning från Tyskland. Men uppgången beror delvis på stora order inom "övrig transport" (flyg), och är också en effekt av det svaga december och säsongskorrigeringsproblem i samband med julledigheter. Utbrottet av coronaviruset hade heller inte börjat påverka tillverkningsindustrin i januari.

"Dagens data bekräftar att industriorderingången hade börjat stabiliseras innan virusutbrottet. Det är därmed i linje med sentimentsdata som gett signal om vändning de senaste månaderna. Trenden för industriproduktionen steg också i januari och måndagens utfall kan därmed visa en kraftig ökning också", skrev Commerzbank.

Coronaviruset väntas däremot ha påverkat den tyska ekonomin kraftigt första kvartalet med en liten nedgång trots en bra start på året.

I eftermiddag, klockan 14.30, redovisas amerikanska jobbsiffror för februari samt handelsbalans för januari.

Enligt Bloomberg News prognosenkät väntas antalet sysselsatta ha ökat med 175.000 i februari, vilket kan jämföras med snittet på 206.000 de senaste sex månaderna.

Arbetslöshetsnivån väntas ligga still på 3,6 procent, medan timlönerna antas öka med 3,0 procent i årstakt, ned från 3,1 procent i januari.

"Arbetsmarknaden är en brandvägg för ekonomin. Om vi kommer att komma igenom detta och undvika en recession, så kan inte arbetsmarknaden visa några sprickor. Hittills är tecknen uppmuntrande", sade Ryan Sweet på Moody's Analytics till Reuters.

Svenska räntor handlas 1-7 punkter ned medan kronan stärkts 7 öre mot dollarn men tappat 4 öre mot euron sedan torsdagen.

Vice riksbankschef Henry Ohlsson sade på fredagen, enligt Bloomberg News, att de följer utvecklingen noga men att det är viktigt att samla data och de behöver vänta och se effekterna från coronaviruset. Den penningpolitiska rapporten i april kommer troligen ta hänsyn till detta. Riksbanken är samtidigt redo att fatta snabba beslut vid behov, och det är då naturligt att tänka sig att använda balansräkningen.

SEB skriver att marknaden nu har prisat in 11-12 punkters sänkning redan vid Riksbankens möte den 28 april.

"Vi fortsätter att tro att direktionen kommer att vara avog att sänka räntan igen och de flesta ledamöter tycks föredra att utöka balansräkningen snarare än en räntesänkning som en första åtgärd", skriver SEB i en kommentar.

När samtidigt nästan alla internationella centralbanker gör policyn mer expansiv så vill nog även Riksbanken försöka visa att de har förmågan att agera, genom att annonsera utökade obligationsköp med 20 miljarder kronor de kommande tolv månaderna. Det är ändå rimligt att marknaden ser en sannolikhet på cirka 50 procent för en sänkning, enligt SEB.

Danske Bank däremot ser en räntesänkning till -0,25 procent i april.

De tror att coronautbrottet på kort sikt kommer att sänka den svenska inflationen, på grund av fallande oljepriser, ökad sannolikhet för lägre löneavtal, nedåtpress på priset på flyg- och paketresor och en gradvis starkare krona.

Riksbanken kommer därmed inför nästa räntemöte i april att ha med sig en KPIF-inflation i mars (sista utfallet före mötet) som är 0,5 procentenheter lägre än sin egen prognos, och 0,4 procentenheter lägre för KPIF exklusive energi. Det kommer att få Riksbanken att sänka, men samtidigt framhålla att det är en tillfällig åtgärd.

             fredag kl 11.50 (torsdag kl 16.15)
             ==================================
USD/SEK    9:3866   (9:4577)   Statsobl  2y -0,39  (-0,39)
EUR/SEK   10:6129  (10:5733)   Statsobl 10y -0,40  (-0,32)
EUR/USD    1:1307   (1:1177)   Ty obl   10y -0,74  (-0,67)
USD/JPY    105:24   (106:88)   US obl   10y  0,76   (0,94)

Mikael Sandbladh +46 8 5191 7933

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -