VERKSTAD
HANTERBARA STÖRNINGAR HTTILLS ENLIGT SVENSKA BOLAG (Direkt)

2020-03-05 11:39

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Ett antal svenska verkstadsbolag vittnar om vissa effekter, men att leveranskedjorna hittills ändå har fungerat hyggligt i spåren av coronavirusutbrottet som fick kinesiska myndigheter att vidta flera åtgärder, däribland nedstängning av fabriker under en förlängd nyårsledighet.

"Än så länge ser vi inga större problem i leveranskedjan men vi följer läget dag till dag. En generell utmaning är logistik, särskilt vad gäller tillgång till containrar i vissa områden men än så länge har vi lyckats lösa det. Samma sak gäller här dock, läget ändras oerhört snabbt", säger SKF:s kommunikationschef Theo Kjellberg till Nyhetsbyrån Direkt på en fråga kring om bolaget har sett några störningar i försörjningskedjan såsom logistik eller leveranser, eller ifall det finns någon brist på komponenter som gör att bolaget måste ändra sin produktionsplanering.

Sandvik har tidigare konstaterat att den förlängda nyårsledigheten i Kina påverkade bolaget så till vida att verksamheterna höll stängt en vecka extra.

"Från den 10 februari har vi gradvis öppnat igen och det fortskrider bra, men ser lite olika ut i olika divisioner", säger Sandviks presschef Martin Blomgren till Direkt.

"Vi har så här långt inte haft några konkreta störningar i produktionen till följd av coronaviruset, med undantag av nyårsledigheten i Kina och den efterföljande öppningen som skett där. I övrigt är det för tidigt att säga vilka eventuella effekter coronaviruset kan innebära och vi vill inte spekulera i detta", säger han.

Sandvik har som alltid en tät dialog med kunderna, men det går inte att ge ett generellt svar på hur de agerar, uppger Martin Blomgren vidare.

Analyshuset DNB anser att särskild aktsamhet bör vidtas kring verkstadsbolaget Atlas Copco eftersom Atlas under fjolåret hade 18-20 procent av sin försäljning i Kina.

"Vad gäller Kina är vår produktion igång men inte full fart även om vi ser förbättringar", säger Atlas Copcos presschef Sara Liljedal till Nyhetsbyrån Direkt.

Angående leveranskedjan är det lite för tidigt att säga hur det ser ut, enligt bolaget.

"I Kina har vi sett påverkan på logistik men där ser vi också att situationen nu förbättras något", säger Sara Liljedal.

Johan Lind +46 8 5191 7954

Nyhetsbyrån Direkt


Atlas Copco B - I dag

{point.key}

Sandvik - I dag

{point.key}

SKF B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -