RÄNTOR/VALUTOR
STABILISERING EFTER OROLIG FÖRMIDDAG (Direkt)

2020-02-26 16:23

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europeiska marknadsräntor vände svagt uppåt på onsdagen, efter sjunkit något på förmiddagen, i en marknad som fortsatt präglades av virusoro men försökte hitta fötterna igen efter lunchtid. Euron handlade samtidigt något högre mot dollarn jämfört med på tisdagseftermiddagen, efter att en tidigare mer markerad uppgång gröpts ur på eftermiddagen.

Beskedet från den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC om att USA bör förbereda sig för ett potentiellt utbrott av coronavirussmitta fick de amerikanska marknaderna att ge upp försöken till återhämtning på tisdagskvällen, och den amerikanska tioårsräntan pressades ner till under 1,31 procent som lägst.

I Europa inleddes börsdagen med måttliga nedgångar som efterhand byttes mot kraftiga ras, som dock senare återhämtades, och mer därtill, på de flesta marknader samtidigt som de tidigare nedgångarna på räntemarknaderna byttes till uppgångar för dagen.

Oro för den ökade spridningen av antalet coronavirussmittade utanför Kina fortsatte dock att prägla marknaderna samtidigt som det övriga (måttliga) nyhetsflödet hamnade i bakgrunden.

I Sydkorea ökade antalet smittade med 115 personer på onsdagen, till totalt 1.261, samtidigt som antalet döda räknas till tolv personer. Från Iran rapporteras officiellt om 139 fall av smittade och 19 döda.

I Italien meddelade civilskyddsmyndigheten att antalet smittade personer hade ökat till 374 personer på onsdagen, från 322 på tisdagen. Den största delen av ökningen rapporteras från de tidigare hårt drabbade regionerna Lombardiet och Veneto. Antalet döda räknas även här till tolv personer.

Samtidigt rapporterades om nya smittade ibland annat Spanien och Frankrike. Frankrike rapporterade också ett första dödsfall till följd av coronaviruset, tidigare har en äldre kinesisk turist avlidit i Frankrike.

EU:s ekonomikommissionär Paolo Gentolini sade på onsdagen att nedåtriskerna från coronaviruset i EU-kommissionens prognos från den 13 februari nu delvis håller på att förverkligas, men det är ännu för tidigt att göra en seriös bedömning av de ekonomiska effekterna.

"Vi fortsätter att övervaka situationen mycket noga", sade han.

USA:s president Donald Trump, som enligt uppgifter i media blivit rasande över CDC:s virusvarning, och det efterföljande börsraset på tisdagen, meddelade att han kommer att hålla en presskonferens tillsammans med CDC-representanter vid midnatt svensk tid.

CNN rapporterade också att den första studien av ett läkemedel för att bota coronavirussmittade nu har påbörjats i Nebraska. Den första deltagaren är en amerikan som evakuerades från kryssningsfartyget Diamond Princess i Japan.

Tyska räntor lyftes också några punkter av uppgifter i die Zeit om att finansminister Olaf Schultz planerar att tillfälligt lätta på skuldbromsen för att avlasta de lokala myndigheterna. Beskedet bidrog samtidigt till att euron föll tillbaka mot dollarn efter att tidigare åtminstone tillfälligt testat nivåer över 1:09.

Svenska statsobligationsräntor handlades oförändrat till svagt uppåt på onsdagen, tioårsräntan steg 1 punkt, till -0,18 procent, medan motsvarande tyska ränta steg lika mycket, till -0,50 procent.

Euron stärktes knappt 2 öre mot kronan, till 10:58, medan dollarn försvagades knappt 1 öre, till 9:74. TCW-index steg till 145,11 (145,09)

Från USA kom statistik över försäljningen av nya bostäder i januari, försäljningstakten steg 7,9 procent, bättre de +3,5 procent som väntades enligt konsensusprognosen och jämförelsen gjordes också från en uppreviderad försäljningstakt i december. Försäljningstakten i januari var därmed den högsta sedan i juli 2007.

Vid svensk stängning noterades den amerikanska tioårsräntan till 1,36 procent, upp 1 punkt jämfört med vid samma tid på tisdagen.

Per-Anders Degerman +46 8 5191 7936

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -