DIAMANTER
DE BEERS SPÅR NEGATIV CORONAEFFEKT I FEB - RAPAPORT (Direkt)

2020-02-26 13:48

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De Beers, världens största producent av rådiamanter, och dess kunder räknar med att årets andra försäljning av rådiamanter kommer att påverkas negativt av oron för coronaviruset.

"Det är rimligt att anta att det blir en effekt på efterfrågan på kort sikt. Jag räknar med att det kommer att synas i februariförsäljningen", säger De Beers finanschef Nimesh Patel till branschsajten Rapaport News.

I januari månads försäljning gick rådiamanter för 545 miljoner dollar, drygt 5 miljarder kronor, under klubban. Det betraktades då som en normalisering efter en rad svaga försäljningar under det andra halvåret 2019.

De Beers säljer större delen av sina rådiamanter i tio försäljningscykler utspridda över ett år. En försäljningscykel består av tre delar, där majoriteten av de oslipade diamanterna säljs till ett begränsat antal auktoriserade aktörer som förväntas köpa vad som bjuds ut. Februariförsäljningen avslutas på fredag, 28 februari. Resultatet publiceras vanligen i början av påföljande vecka.

Enligt Rapaports källor avser De Beers att minska den utbjudna volymen av diamanter, snarare än att acceptera lägre priser.

De diamantproducenter som drabbas hårdast av den väntat svagare efterfrågan är de som säljer såväl slipade som oslipade stenar med huvudfokus på Asien.

Hongkong, som är ett viktigt diamantcentrum dit även fastlandskineser åker för att konsumera, påverkas av både politiskt motiverade oroligheter och en rädsla för coronaviruset.

"Det finns alltid en kinesisk efterfrågan, men för närvarande kan konsumenterna inte konsumera, då knappt några köpcentrum är öppna", säger Lin Qiang, chef för Shanghai Diamond Exchange till Rapaport, och spår att ett uppdämt efterfrågebehov kommer att utlösas när coronaoron blåst över.

Indien, centrum för slipning av rådiamanter, har redan i januari upplevt en minskad aktivitet i diamantsektorn. Exporten av slipade stenar minskade med 6 procent och importen av rådiamanter backade 9 procent under månaden, jämfört med samma period i fjol, uppger Indiens Gem & Jewellery Export Promotion Council.

Lucara Diamonds visning av rådiamanter från Karowegruvan i Botswana avslutas med en försäljning torsdagen den 5 mars.

Michael Bernander +46 8 5191 7917

Nyhetsbyrån Direkt


Lucara Diamond Corp - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -