BAYER
ORDFÖRANDE LÄMNAR I FÖRTID (Direkt)

2020-02-26 13:08

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Kemi- och läkemedelskoncernen Bayers ordförande, Werner Wenning, lämnar sin post i förtid, skriver bolaget i ett pressmeddelande. Den senaste tidens press från aktieägarna över beslut i samband med förvärvet av det tungt skadeståndsbelastade Monsanto ligger inte bakom beskedet, enligt styrelsen.

Werner Wenning lämnar tyska Bayer i april efter över 50 år i koncernen, skriver bolaget. Efterträder honom gör Norbert Winkeljohann, som tidigare varit ordförande hos revisionsbolaget PWC och suttit i Bayers styrelse sedan maj 2018.

Tiden under Werner Wenning, som varit ordförande sedan 2012, har varit tämligen stormig. Förvärvet av amerikanska Monsanto gjorde att det omtvistade bekämpningsmedlet Roundup föll in i Bayers portfölj, och med det en enorm mängd skadeståndsanspråk och kostsamma rättsprocesser som vilat som ett ok över aktiekursen.

"Jag hade från början avsett att lämna förra året när min ålder uppgick till gränsen för den standard som bestämts av firman, men mot bakgrund av den situation som då förelåg beslöt jag mig för att stanna när jag blev ombedd", säger Werner Wenning.

Mandatperioden sträckte sig dock till 2022. Styrelsen hävdar att det var faktumet att Norbert Winkeljohann dök upp som en kandidat som fällde avgörandet, inget annat.

"Bayer har tagit stora kliv strategiskt och verksamhetsmässigt - integrationen av den förvärvade agrikulturverksamheten går bra och framsteg har gjort med tidigare aviserade effektivitets-, struktur- och portföljåtgärder", konkluderar Werner Wenning.

Sedan botten av Roundup-krisen nåddes i somras har Bayers aktiekurs sett en återhämtning. Sedan juli är aktien upp med omkring 35 procent.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


Bayer AG - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -