SVERIGE
FOLKHÄLSOMYNDIGHETEN HÖJER RISKBEDÖMNING FÖR COVID-19 (Direkt)

2020-02-25 15:31

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Folkhälsomyndigheten höjer risken för coronavirusets spridning i Sverige och bedömer nu att risken är hög för att personer upptäcks i Sverige som smittats av det nya viruset. Samtidigt bedöms risken för allmän smittspridning i Sverige som låg.

Det skriver myndigheten på sin hemsida.

"Den nya bedömningen bygger på en analys av virusets spridning i världen, främst genom uppgifter från Världshälsoorganisationen WHO och den Europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC. Indikationer talar för att det nu förekommer samhällsspridning i begränsad omfattning i framförallt Sydkorea, Iran och norra Italien. Samtidigt rapporterar WHO att ökningen av nya fall avtagit i Kina", skriver Folkhälsomyndigheten.

Folkhälsomyndighetens bedömning utgår från utgår från myndighetens 5-gradiga skala med risknivåerna mycket låg, låg, måttlig, hög och mycket hög.

"Det är mycket möjligt att vi upptäcker fall i Sverige där personer smittats utomlands. Samtidigt bedömer vi att risken för allmän spridning i Sverige är låg. Inom hälso- och sjukvården finns det etablerade rutiner för att provta och hantera de fall som upptäcks", säger biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten i en kommentar.

Hittills har ett fall konstaterats i Sverige. Det upptäcktes i slutet av januari och har enligt Folkhälsomyndigheten inte inneburit någon smittspridning.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -