RÄNTOR/VALUTOR
VÄRSTA ORON DÄMPAS, USA-RÄNTOR VÄNDER UPP (Direkt)

2020-02-25 05:55

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Amerikanska statspappersräntor fortsatte att sjunka efter den svenska marknadens stängning på måndagen men vände upp i den sena handeln och har fortsatt något högre i Asien på tisdagen.

Dollarn fortsatte samtidigt att pressas nedåt mot japanska yen på måndagskvällen, men har senare vänt upp i takt med att den värsta oron över coronaviruset tycks dämpas något.

Den amerikanska tioårsräntan noterades till 1,35 procent som lägst på måndagskvällen, ner från 1,38 procent vid svensk stängning. Dollarn pressades samtidigt ner till dryga 110:30 som lägst mot japanska yen, men såväl dollarn som USA-räntorna har därefter vänt upp.

Den ökade spridningen av coronaviruset utanför Kina, framför allt i länder som Sydkorea, Italien och Iran, ledde till en bred flykt från risk på måndagen, men den värsta oron tycks ha dämpats på tisdagsmorgonen, delvis med stöd av att antalet nya smittade i Sydkorea det senaste dygnet var lägre än dagen före.

Marknadens oro dämpades också något av beskedet att WHO ännu inte vill klassa virusutbrottet som en pandemi.

Enligt Wall Street Journal uppger WHO är det ännu oklart om en global spridning av smittan är oundviklig. Viruset kan begränsas, utvecklas till en reguljär säsongsinfluensa eller bli en pandemi. Utbrottet kan dock ännu inte klassas som en pandemi.

WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus sade på måndagen att organisationen är uppmuntrade av nedgången i antalet nya fall i Kina.

"Nyckelbudskapet som bör ge alla länder hopp är att viruset kan begränsas", sade han.

Enligt WHO har de åtgärder som vidtagits i Kina förhindrat en större smittspridning

Generaldirektören påpekade dock att coronaviruset absolut har kraft att utvecklas till en pandemi, och han beskrev de ökade antalet smittade i Italien, Iran och Sydkorea som "djupt oroande".

Sentimentet har också hjälpts av förnyat hopp om potentiella botemedel mot smittan. Den japanska tidningen Yuimiuri Shimbun rapporterade i helgen att regeringen planerar att rekommendera Fujifilm Holdings Corps Avigan-tabletter för behandling av coronaviruset. Amerikanska Moderna Inc uppger vidare att man sänt en första leverans av sitt vaccin till the National Institute of Allergy and Infectious Disease för använding i en planerad fas-1-studie i USA.

Marknadsaktörer räknar samtidigt i högre grad med att Federal Reserve kommer att lätta på penningpolitiken för att motverka en potentiell ekonomisk inbromsning till följd av virusutbrottet.

Fedchefen i Cleveland, Loretta Mester, sade på måndagskvällen att riskerna övervakas noga, men att det för tillfället är svårt att utvärdera magnituden av de ekonomiska effekter som kan härröra från viruset.

Hon påpekade svårigheterna med att göra jämförelser med sars år 2003. Den episoden lämnade inget varaktigt avtryck på den kinesiska tillväxten men Kina är emellertid en större spelare i den globala ekonomin i dag, konstaterade Loretta Mester.

"Det finns potential för en större inverkan genom minskningar i turism och resor, minskningar i konsumtion i Kina och av kinesiska turister på andra håll, störningar i leveranskedjor och en tillbakagång i investerares önskan att ta risk", framhöll Loretta Mester.

Asiatiska börser uppvisar en något blandad utveckling så här långt på tisdagen; Tokyo, som var stängt på måndagen, sjunker kraftigt medan börserna i bland annat Sydkorea återhämtar sig efter måndagens fall. Börserna i Kina har svängt under morgonen men noterar i skrivande stund nedgångar med omkring 2 procent.

Tisdagens Europaagenda bjuder på definitiva BNP för fjärde kvartalet från Tyskland, klockan 8.00, samt Insée:s index över sentimentet i det franska näringslivet i februari, klockan 8.45

Vice riksbankschefen Per Jansson ska vidare tala i London om ekonomiska läget och aktuell penningpolitik, klockan 10.30.

Eftermiddagens USA-agenda inkluderar boprisdata för december från S&P/Case-Schiller och FHFA, klockan 15.00, samt hushållens konfidensindikator och Richmond Feds index för februari, klockan 16.00.

             tisdag kl 5.55 (måndag kl 16.15)
             ==================================
USD/SEK    9:7294  (9:7390)  EUR/USD    1:0862  (1:0852)
EUR/SEK   10:5674 (10:5701)  USD/JPY    110:80  (110:75)
Jp obl 2    -0,21   (-0,17)  Jp obl 10   -0,07   (-0,07)
Ty obl 2    -0,69   (-0,68)  Ty obl 10   -0,48   (-0,47)
US obl 2     1,28    (1,26)  US obl 10    1,39    (1,38)

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -