VIRUS
FÖLJER CORONAUTVECKLING NOGA, GOD BEREDSKAP - HALLENGREN (Direkt)

2020-02-24 10:13

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Regeringen följer utvecklingen i virusutbrottet noga, och beredskapen är överlag god.

Det sade socialminister Lena Hallengren vid en pressträff på måndagen.

Hon sade att regeringen i första hand följer expertmyndigheternas rekommendationer vad gäller covid-19. Just nu är det främst utvecklingen i Sydkorea, Iran och Italien som varit särskilt oroande, och det senare förutsätter ett än närmare samarbete på EU-nivå.

Utrikesdepartementet hanterar reserekommendationerna.

Regeringen är redo att fatta beslut och det finns lagstöd för om extraordinära åtgärder behövs som karantän. Folkhälsomyndigheten ser däremot ännu inte ett akut läge och inget behov av tvingande skyddsåtgärder, sade hon.

Det är Folkhälsomyndigheten som tar fram riktlinjer för hantering av misstänkta fall och står i nära kontakt med andra myndigheter. Socialstyrelsen har ansvar för samordningen inom sjukvården och tillgången till vårdplatser medan regionerna har ansvaret för beredskapsplaner och direkta smittskyddsåtgärder. Sverige har åtta karantänshamnar och fem karantänsflygplatser.

"Sammanfattningsvis bedömer de ansvariga myndigheterna att de har en bra beredskap för covid-19", sade hon.

Peter Eriksson, minister för internationellt utvecklingsarbete, sade att det krävs en internationell organisation för att få en överblick och struktur, och i detta fall är det Världshälsoorganisationen WHO som är den gemensamma nämnaren. WHO:s krishanteringsfond, CFE, får från Sverige ytterligare 40 miljoner kronor för detta.

WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus sade via länk att de se senaste veckorna har visat hur snabbt ett virus kan spridas över världen. Oron nu är att detta virus ska spridas i länder med svagare hälsovårdssystem.

Data från Kina visar fortsatt lägre ökningstakt vilket visar att de nationella åtgärderna där har effekt. Under måndagen väntas en rapport från den internationella kommitté som varit i Kina, och utifrån detta kan de dra slutsatser om nya åtgärder.

Det som är särskilt oroande är den snabba spridningen i Iran, Sydkorea och Italien de senaste dagarna. Hittills är det bara ett fall i Sverige, men där kommer troligen dyka upp fler.

Han sade att vi vet att detta är ett virus som sprids lättare men är mindre dödligt än tidigare virus som sars och mers.

Det finns inget vaccin eller botemedel, men med rätt behandling har patienter goda utsikter överleva. Äldre eller med underliggande hälsoproblem är främst i riskgruppen för att avlida.

Det vore bra om Sverige kan mobilisera andra länder att öka sina bidrag, sade WHO-chefen.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -