VERKSTAD
FABRIKER ÖVERLAG IGÅNG, BOLAG FÖLJER REKOMMENDATIONER (Direkt)

2020-02-24 14:29

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Flera stora svenska verkstadsbolag bekräftar att deras verksamheter i Kina är igång i spåren av corona-virusutbrottet som tidigare i år fick flera företag att på myndigheternas order hålla stängt under en förlängd nyårsledighet. Samtidigt vidtar bolagen åtgärder i linje med myndigheternas rekommendationer.

Det framgår av kommentarer från några stora svenska verkstadsbolag till Nyhetsbyrån Direkt efter att den ökade virusoron på måndagen fått världens börser på fall.

Kullagerföretaget SKF, med runt 6.000 medarbetare i Kina, uppger sig inte ha något nytt att rapportera från den 10 februari när fabrikerna återstartade efter den förlängda nyårsledigheten.

"Fabrikerna kom igång som planerat och man fortsätter ta de säkerhetsåtgärder som krävs för att medarbetare ska skyddas, såsom möjlighet att jobba hemifrån och så vidare", uppger SKF:s kommunikationschef Theo Kjellberg för Nyhetsbyrån Direkt.

Sandvik uppger övergripande att den gradvisa öppningen av bolagets verksamheter i Kina har fortsatt.

"Efter den förlängda nyårsledigheten i Kina påbörjade vi den 10 februari en gradvis öppning av våra verksamheter som har fortsatt sedan dess. Det ser dock lite olika ut i våra olika divisioner beroende på bland annat reserestriktioner inom Kina och lokala myndigheters regler, och personalens säkerhet är förstås prioriterad", säger Sandviks presschef Martin Blomgren.

"Vi har restriktioner på resor till, från eller via Kina, samt icke-kritiska affärsresor inom Kina och personal i Kina som har möjlighet att jobba hemifrån uppmanas att göra det. Affärsmässigt är det för tidigt att säga vad situationen innebär. Våra divisioner följer och planerar verksamheten utifrån sina förutsättningar", tillägger Sandvik-företrädaren.

Atlas Copco uppger sig ha öppnat de flesta av sina Kinaenheter, men tillägger att det fortfarande finns osäkerheter och att bolaget givetvis följer de lokala myndigheternas rekommendationer.

"De medarbetare som kan arbeta hemifrån har ombetts att göra så. Vi har också vidtagit en rad åtgärder med bland annat dagliga hälsokontroller och att det är obligatoriskt för medarbetarna att bära masker", säger Gisela Lindstrand vid Atlas Copcos kommunikationsavdelning till Nyhetsbyrån Direkt.

När Sandvik delårsrapporterade redan den 21 januari hade virusutbrottet ännu inte blivit så stort. Atlas Copco, som rapporterade den 28 januari, uppgav att verkstadsföretaget i sina utsikter för det närmaste kvartalet inte hade beaktat eventuella risker kopplade till coronaviruset.

SKF uppgav dock vid sin bokslutsrapport den 4 februari att coronavirusutbrottet hade tyngt SKF:s utsikter för första kvartalet 2020 och påverkat den guidning som bolaget gav.

Johan Lind +46 8 5191 7954

Nyhetsbyrån Direkt


Atlas Copco B - I dag

{point.key}

Sandvik - I dag

{point.key}

SKF B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -