RÄNTOR/VALUTOR
RISK AV PÅ VIRUSORO, RÄNTOR NED, SVAGARE KRONA (Direkt)

2020-02-24 11:09

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Riskklimatet tyngdes på måndagen av skarpa ökningar av antalet coronavirussmittade i Italien, Sydkorea och Iran. Räntor förs nedåt och den svenska kronan tappar i värde liksom den oljeberoende norska kronan medan den säkra hamnen guld stödjs.

"Marknadens reaktion på coronaviruset ser ut att utvecklas och differentiera valutorna som är sårbara för viruset från resten", skrev analytiker vid Barclays i ett marknadsbrev, enligt Reuters.

Den kinesiska yuanen höll sig kring 7:04 mot dollar medan sydkoreansk won och australiensisk dollar båda försvagades mot USA-dollarn. Den amerikanska valutan var i sin tur något försvagad mot den relativt säkra hamnen yen.

Svensk krona var 5 öre svagare mot dollar och ett par öre svagare mot euro, sedan fredagseftermiddagen. Norsk krona tappar kring 10 öre mot dollar medan oljepriset faller närmare 4 procent. Utöver efterfrågeoro inverkar en möjlig tudelning inom Opec+ negativt för oljepriset, enligt Commerzbank.

På råvarumarknaden var samtidigt guldpriset upp mer än 2 procent. Europeiska börser retirerar mer än 3 procent och USA-terminer är ned uppemot 3 procent.

I Sydkorea har nu mer än 760 corona-fall bekräftats, i Italien mer än 150 och Iran har 43 fall. Världshälsoorganisationen WHO har uttryckt oro för det ökade antalet fall utan tydlig koppling till virusets epicentrum i Kina.

"Antagandet har varit att vi skulle se att leveranskedjorna kopplades på snabbt och jag tror att marknaden har tvingats ifrågasätta den logiken", sade Ray Attrill, chef för valutastrategi vid National Australia Bank, till Reuters.

USA-räntor har fortsatt ned 6-7 punkter i kortare löptider på måndagen medan tyska samt svenska räntor är ned omkring 5 punkter i längre löptider. Italienska räntor pekar däremot upp 3-5 punkter. Det redan skuldtyngda landets regering studerar ett införande av skattelättnader och andra finansiella stöd för företag som tyngs i virusdrabbade områden. Stöden kommer främst riktas till små och medelstora företag och beslut förväntas redan under måndagen, enligt Bloomberg News.

Dickie Hodges, portföljförvaltare på Nomura, konstaterade för FT att coronavirusets inverkan på världsekonomin ser ut att bli allt längre och större. Att framför allt amerikanska räntor dras ned beror på att USA är ett av få länder med utrymme till räntesänkningar och att sannolikheten stärks för att Fed kommer att sänka till följd av coronaviruset.

Euron är något försvagad mot dollar sedan fredagseftermiddagen, ned mot 1:08 blankt. IFO-indexet över klimatet inom näringslivet i Tyskland steg oväntat svagt till 96,1 i februari från 96,0 i januari, men det fick ingen bestående effekt för euron. Klimatet inom landets tillverkningsindustri förbättrades dock för den tredje raka månaden, framhöll IFO-chefen Clemens Fuest i en kommentar.

Brittiska räntor sjunk 5-7 punkter, medan pundet tappat till runt 1:29-nivån mot dollarn.

             måndag kl 10.55 (fredag kl 16.15)
             ==================================
USD/SEK    9:7813   (9:7284)   Statsobl  2y -0,36  (-0,35)
EUR/SEK   10:5796  (10:5592)   Statsobl 10y -0,18  (-0,13)
EUR/USD    1:0816   (1:0854)   Ty obl   10y -0,50  (-0,45)
USD/JPY    111:29   (111:55)   US obl   10y  1,39   (1,46)

Malcolm Svensson Rothmaier +46 8 5191 7918

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -