EU-TOPPMÖTE
ENADES INTE OM EU-BUDGET, LÖFVEN SER FRAMSTEG(OMS) (Direkt)

2020-02-24 05:36

(Omsändning: sändes första gången på fredagen)

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) EU-toppmötet kunde på fredagen inte ens komma i närheten av en överenskommelse om långtidsbudgeten.

Positionsförändringarna hos EU-länderna var minimala. Ändå ansåg flera EU-ledare att mötet gjorde vissa framsteg.

Bland dem fanns statsminister Stefan Löfven och Europeiska rådets ordförande Charles Michel.

"Det är vanligt att man inte når en överenskommelse vid första skarpa tillfället. Alla är överens om att detta är en oerhört svår, oerhört komplicerad process", sade Stefan Löfven vid sin presskonferens efter mötet.

"Vi har två ganska oförenliga utgångspunkter mellan nettomottagare och nettobetalare. Och då får det ta lite längre tid", sade han.

Många EU-bedömare hade väntat sig ett misslyckande vid detta toppmöte.

Situationen är extra svår vid denna förhandling om långtidsbudgeten 2021-2027 eftersom den stora nettobetalaren Storbritannien har lämnat EU.

Som framsteg pekade Stefan Löfven på att totalvolymen hade sänkts i skissen till nytt förslag som presenterades på fredagseftermiddagen. Men sänkningen var bara med 6 miljarder euro (plus 4 miljarder utanför budgeten), eller från 1,074 procent av BNI till 1,069 procent.

En annan framgång var en siffersatt, permanent svensk budgetrabatt, även om siffran var för låg, sade Stefan Löfven.

Fredagens skiss erbjöd Sverige att behålla samma nivå som 2020 under de sju åren.

"Det rör sig, men det är långt ifrån tillräckligt", sade statsministern.

Många EU-länder vill slopa rabatterna helt. I kommissionens ursprungliga förslag skulle rabatterna fasas ut efter fem år.

Den svenske statsministern berömde samarbetet med de tre andra nettobetalarna Danmark, Nederländerna och Österrike. Även Tyskland delade många av de fyras ståndpunkter.

Charles Michel sade vid sin presskonferens att han inte har bestämt sig när han ska sammankalla ett nytt toppmöte för att försöka få EU-ledarna att komma överens om långtidsbudgeten.

"Jag behöver konsultera ledarna de närmaste dagarna och veckorna. Allt är på bordet för diskussion, både siffror och innehållet", sade han.

De 27 EU-länderna står fortfarande mycket långt ifrån varandra och har alla legitima intressen, sade han.

"Men jag är helt övertygad om att det var ett nyttigt och nödvändigt möte. Vi måste debattera på högsta nivå och sätta oss in i varandras positioner", sade Charles Michel.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel sade att det fortfarande var tidigt på året och antydde därmed att det inte var så bråttom att komma överens som andra ledare menade.

Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen varnade för förseningar i EU:s utbetalningar till olika program om beslutet om långtidsbudgeten inte kommer snart.

I gruppen med de 17 nettomottagarna fick Italien tillsammans med Portugal och Rumänien uppdraget att ta fram ett motförslag för en större, mer ambitiös budget, sade den italienska premiärministern Giuseppe Conte.

Han ville dock inte att Italien skulle betala mer för EU:s högre ambitioner. Utrymme finns genom att dra in rabatterna för nettobetalarna och att låta EU-budgeten få nya intäkter, som plastavgiften.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

https://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -