BÖRSEN
VÄNTAS STARTA VECKAN NEDÅT PÅ TILLTAGANDE VIRUSORO (Direkt)

2020-02-24 08:36

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen väntas inleda måndagens handel med sjunkande index till följd av tilltagande oro för spridningen av coronaviruset.

Italien har ställt in en rad offentliga arrangemang i ett försök att förhindra det största utbrottet av coronaviruset i Europa. Antalet smittade har stigit till mer än 150 från bara tre innan i fredags. I Sydkorea rapporterades 161 nya fall på måndagen. Totalt uppgår antalet smittade i världen till drygt 79.000 personer och antalet dödsfall till drygt 2.600. Världshälsoorganisationen WHO har uttryckt oro för det ökade antalet fall utan tydlig koppling till virusets epicentrum i Kina.

Börserna i Asien och Stilla havsregionen handlades tydligt nedåt på måndagen, med Sydkorea värst drabbat. Samtidigt rådde viss lättnad i Kina, där indexen steg efter att takten i antalet nya rapporterade fall i landet fortsatt bromsa in. USA-börserna backade i fredags efter ny oro för virusspridningen samt PMI-statistik som visade på avtagande aktivitet i den amerikanska ekonomin i februari.

På europeisk front hade terminerna för tyska DAX-index och Parisbörsens CAC40 sjunkit drygt 1,8 procent. Förhandeln i Stockholm hos IG indikerade en öppning nedåt på 1,7 procent för Stockholmsbörsens OMXS30-index. Även USA-terminerna noterades på markant minus på morgonen svensk tid, för Dow Jones storbolagsindex och det bredare S&P 500 nedgångar runt 1,5 procent.

Oljepriset var också tydligt ned på morgonen med pristapp runt 2,7 procent. Guld, som brukar ses som en säker hamn i orostider, klättrade 1,5 procent.

Bland färska rapportbesked står diamantproducenten Lucara Diamond fast vid de utsikter för 2020 som tidigare har lämnats som innebär en prognos om intäkter på 180-210 miljoner dollar, framgår av bokslutsrapporten. Resultat efter skatt var 8,7 miljoner dollar i det fjärde kvartalet 2019 (-6,2).

Gruvprospekteringsbolaget Josemaria rapporterar en nettoförlust om 11,1 miljoner dollar för det fjärde kvartalet 2019 (-6,3). Bolaget siktar på att slutföra genomförbarhetsstudien om Josemaria-projektet under tredje kvartalet 2020, i syfte att avancera projektet mot tillståndsgivning och senare utveckling. Tidigare bedömning var att studien skulle färdigställas under det första halvåret 2020

De flesta svenska storbolag har nu levererat rapporter för denna gång. Så här sista veckan i innevarande rapportperiod öppnar en rad framförallt mindre bolag sina böcker, även om just måndagens rapportagenda är ganska tunn. På tisdag rapporterar Millicom och på onsdag är det dags för SAS.

Denna vecka är det sportlovstider i bland annat Stockholms län, vilket kan påverka aktiviteten på den svenska finansmarknaden.

Rekommendationer

* Citi Investment Research sänker sin rekommendation för SHB till sälj från neutral. Riktkursen är 101 kronor.

* På Swedish Match höjer Jefferies riktkursen till 364 kronor från 317 och upprepar rådet underperform. Deutsche Bank drar upp sin riktkurs för Swedish Match till 675 kronor från 520 kronor med fortsatt köpråd.

* Jefferies ökar också riktkursen för Stora Enso till 12:40 euro från 11:20 euro och upprepar behåll.

* SEB Equities har höjt riktkursen för Sinch till 520 kronor från 400 kronor. Banken upprepar sitt köpråd, framgår av Bloomberg.

* Morgan Stanley återupptar bevakningen av Electrolux med rekommendationen jämvikt. Riktkursen är 240 kronor.

* Hexatronics starka tillväxthistoria, bolagets goda förvärvschanser och en ökad andel systemförsäljning med högre marginaler utmynnar i ett köpråd för aktien, skriver Dagens Industri på måndagen.

* Börsveckan har hittat tre köpvärda aktier i Jetpak, Instalco och SBB. För CAG och Nolato blir rådet att avvakta.

Måndagens makroagenda är tunn. Höjdpunkten blir tyska IFO-index klockan 10.00.

Viveka Bergman Romander +46 8 5191 7928

Nyhetsbyrån Direkt


CAG Group - I dag

{point.key}

Hexatronic Group - I dag

{point.key}

Instalco - I dag

{point.key}

Jetpak Top Holding - I dag

{point.key}

Lucara Diamond Corp - I dag

{point.key}

Millicom Int. Cellular... - I dag

{point.key}

Nolato B - I dag

{point.key}

SAS - I dag

{point.key}

Samhällsbyggnadsbo. i... - I dag

{point.key}

Sinch - I dag

{point.key}

Stora Enso R - I dag

{point.key}

Electrolux B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -