BARCLAYS
BRÅDSKA ERSÄTTA EPSTEIN-KOPPLADE VD:N JES STALEY - FT (Direkt)

2020-02-24 09:12

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Vd-snurran har satt fart ordentligt hos de europeiska bankerna den senaste tiden och nu har också brittiska Barclays Bank sett sig nödgade att skynda på arbetet med att hitta en ersättare till den kontroversielle vd:n Jes Staley, enligt Financial Times källor.

Vd Jes Staley har varit Barclays koncernchef sedan 2015 men efter den senaste utredningen mot honom påskyndar nu banken processen för att ersätta honom, enligt finanstidningens källor. Årsstämman 2021 i maj sägs vara en trolig slutpunkt för hans karriär hos Barclays.

Jes Staley dömdes för två år sedan till böter för att ha jagat en visselblåsare i den interna organisationen och för två veckor sedan aviserade finansinspektionen FSA en ny utredning mot vd:n. Den här gången är det Jes Staleys band till den ökände pedofilen och finanskändisen Jeffrey Epstein som ska genomlysas, ett besked som gavs i samband med bankens bokslut.

Kontakterna mellan Jes Staley och hedgefondförvaltaren Jeffrey Epstein var som tätast under Barclays-vd:ns tid hos amerikanska JP Morgan.

Vd:n har gjort avbön i fråga om sin relation med Jeffrey Epstein och hävdat att han varit transparent mot banken, som upprepade sitt stöd för honom i samband med att FSA-utredningen aviserades.

Jeffrey Epsteins täta kontakter med ett flertal prominenta och mäktiga figurer i politiken och storfinansen har blivit mycket omskrivna och hans av självmord i häktet har gjort att konspirationsteoretiker fått vatten på sin kvarn. Dödsfallsutredare har fastställt att Jeffrey Epstein tog sitt liv i cellen.

Bland de mest kända personerna som fått se sina stjärnor slockna med anledning av vänskapen till Jeffrey Epstein är prins Andrew av England och Victorias Secret-ägaren Les Wexner, som i förra veckan meddelade sin avgång från L Brands.

De allra mest kända personerna som konstaterats med band till Jeffrey Epstein genom åren är president Donald Trump, ex-president Bill Clinton och Microsoft-grundaren Bill Gates.

Ett flertal utredningar pågår fortsatt mot Jeffrey Epstein och hans inre krets. Jeffrey Epsteins ställning som framgångsrik hedgefondförvaltare har också kommit att ifrågasättas då det framkommit att han varit inblandad i utpressning, där hemliga inspelningar av mäktiga personer som utnyttjat unga tjejer i hans olika fastigheter misstänks ha använts som påtryckningsmedel.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -