Didner & Gerge Global
Didner & Gerge Global ökade 2,6 procent i januari - stark långsiktig tro på flera innehav (Finwire)

2020-02-22 14:48
Fonden Didner & Gerge Global steg 2,6 procent i januari, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som steg 2,2 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Henrik Andersson och Lars Johansson.

I månadskommentaren förklarar och problematiserar förvaltarna frågan om vad som utgör en framgångsrik förvaltning.

Förvaltarna skriver att en allt för oproportionerligt hög andel av tiden inom kapitalförvaltning läggs på att hitta nästa stora vinnare. De lyfter bland annat fram Berkshire Hathaway, Netflix och Amazon som exempel på detta.

För att få statusen som stjärnförvaltare räcker det med att man hittar ett av dessa bolag i ett tidigt skede, vilket kan vara lättare sagt än gjort.

"För varje Amazon finns det hundratals misslyckade internet­pionjärer. Det dröjde fram till i början av 2010­-talet innan man med någon form av fundamental bolags­- och industrianalys kunde konstatera att Amazon nu verkligen besitter konkreta konkurrensfördelar som sannolikt är bestående över tid. Liknande ögonblick för Netflix kan hänföras till månaderna efter den succéfyllda lanseringen av serien House of Cards", skriver förvaltarna.

Det är detta som förvaltarna knyter an till frågan om vad som utgör en framgångsrik förvaltning, som de menar innebär att man ska hitta tillräckligt bevisade affärsmodeller i ett tillräckligt tidigt skede.

"Det räcker att kliva på hissen på 20:e våningen om bolaget i fråga är på väg att bygga en skyskrapa. Risken att välja fel bolag/fel nisch är betydande på bottenvåningen", skriver de.

Avslutningsvis skriver förvaltarna att de anser att fondens innehav Ashmore, Fairfax India, WSP, Solarwinds och Markel befinner sig på 20:e våningen vilket ses som positivt.

Fondens tre största innehav per utgången av månaden var Centene, Fairfax Financial Holdings och Brookfield Asset Management med portföljvikterna 5,3, 5,2 respektive 4,7 procent.

Victor Carlén
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Didner & Gerge Global - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -