RÄNTOR/VALUTOR
RÄNTOR NED, PMI VISAR OLIKA MOTSTÅNDSKRAFT (Direkt)

2020-02-21 16:21

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Oro för coronaviruset tynger fortsatt sentimentet, medan PMI pekar i olika riktning beroende på sida av Atlanten. Dollarn fick sig en törn på fredagen, medan kronan vann mark.

Europaräntorna visade en lite blandad bild med något lägre räntor i längre löptider, medan tyska räntor steg svagt i korta änden.

Börserna var ned i såväl USA som Europa med fokus på coronaviruset, där antalet nya asiatiska fall utanför Kina tycks öka betänkligt.

Unicredit noterade att de första tecknen på att virusutbrottet börjar ge negativ inverkan på hårda data har visat sig i veckan. Bilförsäljningen i Kina minskade 92 procent i årstakt de första två veckorna i februari, och Sydkoreas export minskade 9,3 procent i årstakt kalenderkorrigerat under samma period. Det ifrågasätter det fortgående aktierallyt.

"I en miljö karaktäriserad av osäkerhet om konsekvenserna av virusutbrottet för de ekonomiska utsikterna så har finansmarknaderna behållit sin konstruktiva hållning", skrev de.

G20-mötet i Riyad i helgen väntas diskutera åtgärder som kan stötta tillväxten i nuvarande läge.

ECB:s chefekonom Philip Lane sade att coronaviruset är en risk men att huvudscenariot är en v-formad återhämtning. Fed-ledamoten James Bullard talade om en övergående effekt likt tidigare virus, och USA-ekonomin är fortsatt i god form.

Japans inköpschefsindex för industrin visade en nedgång till 47,6 i februari från 48,8, och även tjänste-PMI sjönk, till 46,7 från 51,0.

I Europa var det bättre. Snabbestimatet över euroområdets kombinerade inköpschefsindex steg till 51,6 i februari från 51,3, över väntade 51,0. Industri-PMI steg till 49,1 från 47,9 medan tjänste-PMI steg till 52,8 från 52,5.

Chris Williamson, chefekonom på IHS Markit, sade att expansionen leds av en välkommen motståndskraft inom tjänstesektorn, men även industrin visar uppmuntrande tecken om att dra sig ur nedgången som tyngt producenterna under ett års tid, med nya order som sjönk i den långsammaste takten sedan slutet på 2018.

Utsikterna är däremot osäkra med fortsatta störningar i leveranskedjorna och dämpad efterfrågan i spåren av virusutbrottet.

"I synnerhet de kraftiga leveransförseningarna i februari bådar illa för produktionen i mars om inte nya leveranser kan säkras", sade han.

Tyska industri-PMI steg till 47,8 från 45,3, andra månaden i rad med en uppgång. Tjänste-PMI sjönk däremot och det kombinerade var i stort oförändrat på 51,1. I Frankrike var det däremot tjänstesektorn som förbättrades och industrin som sjönk ned under 50-nivån. Kombinerade PMI steg till 51,9.

I USA sjönk däremot Markits kombinerade inköpschefsindex till 49,6 i februari från 53,3 föregående månad, vilket var den svagaste nivån sedan 2013.

Inköpschefsindex för tjänstesektorn sjönk till 49,4 från 53,4 föregående månad, väntat var 53,2, medan industri-PMI sjönk till 50,8 från 51,9, väntat 51,5.

"Den totala ingången av nya order sjönk för första gången på över ett decennium. Nedgången var delvis länkad till utbrottet av coronaviruset, vilket siar sig i svagare efterfrågan i sektorer som resande och turism, liksom fallande export och störningar av leveranskedjor", kommenterade Chris Williamson

USA-räntorna fortsatte ned, med den tioåriga statsobligationen på 1,46 procent, en nedgång med 12 punkter på två dagar.

På valutamarknaden tappade dollarn rejält till 1:0850 mot euron, och även något till 111:60 mot yenen i spåren av PMI.

Dollarn har annars tidigare successivt stärks under februari och dollarindex närmat sig 100-nivån för första gången sedan april 2017, där global osäkerhet och fortsatt god fart i USA-ekonomi gett stöd.

Svenska räntor stängde 1-2 punkter ned, medan kronan stärktes 6 öre till 9:74 mot dollarn och 4 öre till 10:56 mot euron.

Protokollet från Riksbankens senaste möte den 11 februari gav däremot inget direkt utslag på marknaden. Ledamöterna talade om att se igenom en energiprisrelaterad inflationsnedgång, men att bevaka inflationsförväntningarna och ha fortsatt beredskap att agera vid behov, och då kanske snarare med balansräkningen än räntan.

Nordea såg protokollet som i stort sett neutralt, och viss mån daterat då januari-KPI gör att det behöver dra ned sin inflationsprognos igen. Inflationsförväntningarna lär också sjunka och kanske nå samma nivåer som 2014-2015 då Riksbanken sänkte under noll och sjösatte QE.

"Bankens tålamod kommer därmed säkerligen att testas i år. Flera ledamöter talar om 'balansräkningen', vilket tycks vara den sannolika stimulansen om de vill agera", skrev Nordea, som ser oförändrad ränta tills vidare men tror att riskerna ligger mot nya åtgärder.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -