NEW YORK
CORONAVIRUS, PMI-DATA TYNGDE, S&P 500 -1,1% (Direkt)

2020-02-21 22:04

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA-börserna backade på fredagen efter ny oro för spridningen av coronaviruset och data som visade på avtagande aktivitet i den amerikanska ekonomin i februari.

Vid stängning var Dow Jones storbolagsindex ned 0,8 procent till 28.992. Det bredare S&P 500-indexet sjönk 1,1 procent till 3.337 medan Nasdaqs kompositindex hade backat 1,8 procent till 9.576.

Antalet nya fall av coronaviruset utanför Kina har ökat, samtidigt som det japanska hälsodepartementet har bekräftat landets första dödsfall till följd av viruset.

Bidragande till nedgången i USA var också ett svagare preliminärt PMI-utfall än väntat.

Industri-PMI för januari sjönk till 50,8 jämfört med 51,9 föregående månad. Väntat var 51,5.

Kombinerade PMI sjönk till preliminära 49,6 från 53,3.

Markits chefekonom Chris Williamson sade i en kommentar att med undantag för den statliga nedstängningen 2013 så visade ekonomin på en nedgång för första gången sedan finanskrisen.

Deere, som bland annat konkurrerar med Volvo Anläggningsmaskiner (VCE), redovisade en högre försäljning än väntat för det gångna kvartalet tillsammans med en högre vinst än året innan. Bolaget upprepade även sin prognos och aktien lyfte 7 procent. Deere var därmed den starkaste aktien i S&P 500.

Dropbox var upp nästan 20 procent. Bolaget har visat en klart större vinst än väntat för senaste kvartalet och dessutom höjt sina utsikter för vinstmarginalen.

Tobaksbolaget Altrias kurs hickade till i slutet av handelssessionen efter att Wall Street Journal rapporterat att amerikanska SEC har inlett en undersökning av bolagets köp i det kontroversiella e-cigarettbolaget Juul.

Enligt källor till tidningen undersöker SEC huruvida Altria var tillräckligt transparenta med riskerna i samband med att bolaget betalade 12,8 miljarder dollar för 35 procent av Juul.

Altria-aktien stängde upp 0,7 procent, efter att ha varit upp omkring 1,3 procent innan nyheten.

Räntan på den tioåriga amerikanska obligationen var ned 5 punkter till 1,47 procent.

Graf: S&P500-index fredagen den 21 februari

imageBildkälla: InfrontDeere & Co - I dag

{point.key}

Altria Group Inc - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -