BÖRSEN
CORONA PRESSADE INDUSTRIBOLAG, OMXS30 -1,0% (Direkt)

2020-02-21 17:49

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen handlades i negativt territorium under hela fredagen i spåren av oro för coronavirusets spridning. När USA-börserna öppnade ner under press från svagare än väntat inköpschefsindex tilltog även nedgångarna i Stockholm och övriga Europa.

Vid stängning var det svenska storbolagsindexet OMXS30 ned 1 procent till nivån 1.879. Aktier för 19,7 miljarder var då omsatta på Stockholmbörsen. Utvecklingen på de europeiska börserna var liknande med nedgångar mellan 0,7 och 0,8 procent på motsvarande index i Frankfurt och Paris.

Defensiva aktier stod emot nedgången bäst bland storbolagen där Astra Zeneca och Swedish Match, tillsammans med H&M, tillhörde det lilla antalet aktier på plus för dagen. Längre ner i listan pressades industribolagen, och bland bolagen som noterades för nedgångar på över 2 procent fanns bland annat Atlas Copco, Sandvik och SKF.

Autoliv med omkring 18 procent av sin försäljning i Kina backade 2,5 procent. Bilförsäljningen i landet har fallit rejält de senaste veckorna i spåret av coronavirusets utbredning, men nu går utvecklingen till synes åt rätt håll, sade Autolivs vd Mikael Bratt till Nyhetsbyrån Direkt.

Bränslecellsbolaget Powercell pendlade mellan uppgång och nedgång under hög omsättning på Stockholmsbörsen. Pendeln stannade till slut på en uppgång på 0,3 procent till 291 kronor, med 271 som lägsta och 301 som högsta notering för dagen. Detta efter torsdagens nedgång på 10 procent.

Handeln var livlig även i strålterapibolaget Elekta som återhämtade 4,7 procent av torsdagens nedgång i spåren av en svag delårsrapport, där orderingången överraskade på nedsidan. Pareto Securities har sänkt sin rekommendation till behåll medan SEB Equities har höjt sin till köp. Aktien handlades exklusive halvårsutdelningen 0:90 kronor.

E-handelsbolaget Boozt stärktes drygt 22 procent efter att ha redovisat ökad omsättning och resultat samt något högre bruttomarginal för det fjärde kvartalet.

Kläd- och inredningsbolaget Lexington, som är listat på First North, redovisade högre rörelseintäkter det fjärde kvartalet, medan ebitda-resultatet var i linje med föregående år. Aktiemarknaden uppskattade rapporten och aktien lyfte omkring 37 procent.

I klädsektorn gick rapporterande Björn Borg i motsatt riktning och rasade nästan 11 procent efter en rapport som var åt det svagare hållet och som bjöd på sänkt utdelning.

Bygghissbolaget Alimak föll 8 procent. Resultatet i det fjärde kvartalet var svagare än analytikernas prognos enligt Infront. Bolaget upplever samtidigt problem med transport av insatsgods och maskiner ut till kunderna i spåren av coronavirusutbrottet.

Bostadsutvecklaren SSM steg 20 procent efter att det blivit känt att SBB via dotterbolag avtalat om ett köp av 29,6 procent av aktierna i SSM.

Livevideobolaget Bambuser klättrade 8,6 procent efter ett kommersiellt avtal med skönhetskedjan Kicks för att implementera Live Video Shopping på Kicks e-handel.

Catena Media adderade 8,6 procent till torsdagens uppgång på dryga 7 procent i spåren av bolagets kvartalsrapport.

Graf: OMXS30 fredagen den 21 februari

Bildkälla: Infront

Adam Wahlfeldt +46 8 5191 7920

Nyhetsbyrån Direkt


Alimak Group - I dag

{point.key}

AstraZeneca - I dag

{point.key}

Atlas Copco B - I dag

{point.key}

Autoliv SDB - I dag

{point.key}

Bambuser - I dag

{point.key}

Björn Borg - I dag

{point.key}

Boozt - I dag

{point.key}

Catena Media - I dag

{point.key}

Elekta B - I dag

{point.key}

Hennes & Mauritz B - I dag

{point.key}

PowerCell Sweden - I dag

{point.key}

Sandvik - I dag

{point.key}

Samhällsbyggnadsbo. i... - I dag

{point.key}

SKF B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -