Pacific Multi Asset
Förvaltaren Mattias Gromark: Detta driver ädelmetallspriserna uppåt (Finwire)

2020-02-20 17:29
Vad driver guld och ädelmetallspriserna och är nästa bullmarknad i guld här? Mattias Gromark, förvaltare på Atlant Fonder ger sin syn på den marknaden just nu.

Platina står i 1001,6 dollar, en uppgång med 3,1 procent i år.

Guldet handlas idag till 1611 dollar per uns, en uppgång med 6,3 procent i år.

Silver står idag i 18,35 dollar per uns, en uppgång med 9,2 procent i år.

Bästa av dessa ädelmetaller har Palladium gått. Med kursen på 2712 dollar står metallen 39,2 procent högre än vid årsskiftet.

“Vi har fått se en förnyad nedgång i globala räntor under Coronavirus oron. Störningen som virusutbrottet i Wuhan har spridit som ringar i de globala försörjningslinjerna för ett stort antal industrier världen över. Till och med Volvo i Torslanda börjar få problem. Detta tillsammans med en stor del av arbetskraften fått stanna hemma i delar av Kina påverkar även konsumtionen. Centralbankerna är återigen på tå för och ökar stimulanserna för att dämpa effekterna, likviditet tillförs banksystemet och räntan sänks.

Dämpad tillväxt, fallande räntor och ökade stimulanser utgör en bra grogrund för stigande guldpris. Men tänker vän av ordning, köper inte folk mindre guld när det är sämre tider, det är sant att efterfrågan från smyckesindustrin påverkas negativt. Men det vägs upp av centralbanker och andra investerare som vill ha en säker tillgång utan motpartsrisk för att diversifiera bort från nollavkastande statsobligationer och bort från valutor som man förväntar sig ska falla i värde när mer centralbanksstimulanser pumpas ut i ett redan tungt skuldsatt system.

Särskilt centralbanker i öst är och har varit stora köpare av guld, Polen, Ryssland och Kina är exempel. De vill öka sin motståndskraft och sitt oberoende för framtida kriser och inte vara beroende av omvärlden och USA när nästa kris kommer.

Guldet tenderar att röra sig i långa cykler som sammanfaller med centralbankscyklerna och läget i den globala ekonomin. Efter att IT-bubblan sprack våren 2000 tom 2011 steg guldpriset med 590 procent! Sedan föll priset tillbaka ända fram till årsskiftet 2015/2016 då guldet bottnade på ca 1050 USD. Så troligen är vi nu i början av nästa uppgångscykel som drivs på av nya stimulanser och ständigt stigande skuldsättning. Den bästa exponeringen är där det finns säkerhet i den fysiska råvaran och direkt i bolag verksamma inom utvinning eller prospektering. Man vill undvika motpartsrisken i derivatstrukturer som aldrig vet hur det beter sig när det blir stress i marknaden som efter Lehman.

Det är inte bara en stark efterfrågan som styr ädelmetallerna i dagsläget. Tillgången på guld ser ut att börja falla då dagens fyndigheter inte ersätts av nya, produktionen föll 1 procent 2019. Vi ser även en stor brist inom palladium där det finns ytterst få producenter och brist där efterfrågan till avgasreningstekning ställer till det, palladiums prisuppgång börjar påminna om Teslas.

Precious investerar uteslutande i instrument med fysisk säkerhet i ädelmetaller och kvalitetsbolag inom sektorn. Fonden har exponering mot guld, silver, platina och palladium. Fonden har stigit 24 procent det senaste året.”

Love Josefsson
love@finwire.com, 0708-97 44 06
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Atlant Green Tech Metals - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -