BÖRSEN
BERG OCH DAL FÖR REKORDOMSATTA POWERCELL, OMXS30 -0,1% (Direkt)

2020-02-20 17:43

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen pendlade med små rörelser kring nollstrecket under hela torsdagen efter en strid rapportflod där Elekta utmärkt sig på nedsidan och Sinch på uppsidan. Powercell stal dock uppmärksamheten och omsatte över 1 miljard kronor - tre gånger mer än mest handlade aktien i storbolagsindex.

OMXS30 stängde på nivån 1.899 på torsdagen, efter en negativ rörelse på 0,1 procent. Aktier för 21 miljarder kronor hade bytt händer. Det betyder att ungefär 5 procent av alla aktieaffärer i på Stockholmsbörsen gjordes i bränslecellsbolaget Powercell.

Utvecklingen i Powercells aktie var påtaglig och omsättningsmässigt rekordhög under hela dagen, då kursen dök från en toppnotering på 344 kronor till 270 kronor - totalt en sättning med över 20 procent - vid 14.30. Både ir-chef och analytiker ställde sig frågande till rörelsen.

Någon som under dagen pekade mot hög värdering och betydande fallhöjd i Powercell, som mer än dubblats sedan årsskiftet, var det tyska börsmagasinet Der Aktionär.

Efter en markant återhämtning tillbaka mot nollstrecket föll kursen ånyo och vid stängning stod aktien på 290 kronor jämnt, för dagen 9,8 procent ned. Noterbart var att sektorkollegan Nel, som inte nämndes i den negativa tyska artikeln, stängde nollan efter att ha replikerat Powercells rörelse fram till och med den nämnda avslutande utförslöpan inför stängning.

Toppen av storbolagsindex hade en sektormässigt defensiv prägel. SCA låg i topp hela dagen och stängde 2,2 procent högre med Tele2 och Securitas hack i häl.

I botten fanns Atlas Copco, Kinnevik och Handelsbanken. Viss sektormässig förvirring fanns dock att utläsa av att vanligtvis defensiva Essity, Getinge och Ericsson handlades i bottenskiktet och att konjunkturtungviktaren Volvo fanns med i toppen på en uppgång kring procenten.

I rapportfloden redovisade Elekta en trög orderingång från USA under bolagets tredje kvartal, november-januari, i det brutna räkenskapsåret 2019/2020. Koncernens orderingång var klart under analytikerförväntningarna och även ebita-resultatet några procent sämre. Elekta-aktien sjönk 7,1 procent.

Andra rapportbolag med svag utveckling var Railcare, som sjönk 13,2 procent efter att resultatet minskat i fjärde kvartalet. AQ Group var ned 10,5 procent efter att rapporten inte levt upp till förväntningar och Ferronordic stod på minus 10,1 procent, också här efter en resultatminskning.

Sinch stack i stället ut uppåt med ett kurslyft på 18,3 procent. Bolaget, som levererar molnbaserade kommunikationstjänster, ökade bruttoresultatet med 42 procent under fjärde kvartalet. Sedan i november har aktien nu rusat upp från 160 kronor till torsdagens stängning på 468 kronor.

Sensys Gatso handlades upp 10,9 procent efter rejäl vinstökning i fjärde kvartalet samt presentation av nya mål. Sensys, som sysslar med trafiksäkerhetslösningar, siktar på att nå en försäljning på mer än 1 miljard kronor till 2025. I fjol var omsättningen drygt 400 miljoner.

Graf: OMXS30 torsdagen den 20 februari

Källa: Infront

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


SCA B - I dag

{point.key}

Swedbank A - I dag

{point.key}

Handelsbanken A - I dag

{point.key}

Securitas B - I dag

{point.key}

Volvo B - I dag

{point.key}

Kinnevik B - I dag

{point.key}

Atlas Copco B - I dag

{point.key}

Essity B - I dag

{point.key}

Railcare Group - I dag

{point.key}

AQ Group - I dag

{point.key}

Ferronordic - I dag

{point.key}

Sinch - I dag

{point.key}

Sensys Gatso Group - I dag

{point.key}

PowerCell Sweden - I dag

{point.key}

NEL - I dag

{point.key}

Ericsson B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -