USA
EU FÖRSÖKER NÅ PREL HANDELSAVTAL FÖRE 18 MARS - HOGAN (Direkt)

2020-02-19 23:44

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) EU:s handelskommissionär Phil Hogan hoppas att nå ett preliminärt minihandelsavtal med USA före den 18 mars.

Det sade han till journalister på onsdagskvällen.

Phil Hogan sade att det var ett gott tecken att USA i fredags beslöt att skjuta upp höjningen av strafftullar på Airbus till just den 18 mars.

Höjningen är till 15 procent från 10 procent.

"Vi har ett fönster fram till den 18 mars nu. Vi kommer att göra vårt bästa för att få ett miniavtal", sade Phil Hogan.

Vid det världsekonomiska forumet i Davos i januari kom president Donald Trump och kommissionens ordförande Ursula von der Leyen överens om att träffas "snart" för att sluta ett handelsavtal.

Phil Hogan sade att han för regelbundna diskussioner med sina amerikanska motsvarigheter, främst handelsrepresentanten Robert Lighthizer.

Miniavtalet skulle bygga på det ramavtal som Donald Trump och förre kommissionsordföranden Jean-Claude Juncker slöt den 25 juli 2018.

Den överenskommelsen gällde att starta förhandlingar för att sänka eller slopa industritullar, avhålla sig från nya strafftullar, ömsesidigt erkännande av produkttester, ökad amerikansk export av flytande naturgas (LNG) till EU, samt samarbete för att reformera Världshandelsorganisationen WTO.

Nya områden i ett miniavtal skulle vara hälsoskydd för livsmedel och djur, subventioner av flygplanstillverkning och samarbete kring 5G-reglering, sade handelskommissionären.

USA vill stoppa kinesiska Huawei från att leverera 5G-nät i Europa.

Kommissionen har uppmanat EU-länderna att begränsa eller stoppa högriskleverantörer, dock utan att nämna Huawei vid namn.

Phil Hogan sade att han tolkade USA:s hot om höjda tullar mot Airbus som ett sätt att tvinga EU till förhandlingsbordet.

Men nya tullar mot EU skulle vara riskfyllt för Donald Trump eftersom EU har visat sig villig att slå tillbaka. EU skulle mycket väl kunna rikta sådana svarstullar mot delstater i USA där utgången i presidentvalet i november är oviss.

I samtalen med USA fortsätter EU att kämpa för att motorfordon ska omfattas av miniavtalet med sänkta eller slopade tullar. Det skulle ta bort hotet om amerikanska importtullar mot europeiska personbilar.

USA uppges inte längre kräva att jordbruksprodukter ska omfattas, vilket tidigare var ett stort hinder.

Bengt Ljung +32-2-230 74 56
http://twitter.com/Direktbryssel
Nyhetsbyrån Direkt

Börsredaktionen +46 8 51917900 https://twitter.com/Borsredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -