PROGNOS
KPIF-INFLATION SJUNKER TILL 1,6% I JANUARI - INF (OMS) (Direkt)

2020-02-19 05:33

(sändes första gången 14/2)

STOCKHOLM (Direkt) KPIF-inflationen i Sverige väntas ha sjunkit till 1,6 procent i januari från 1,7 procent i december, mycket drivet av lägre energipriser, och därmed komma in aningen över Riksbankens nyligen sänkta inflationsbana.

Det framgår av Infronts prognosenkät.

KPIF-inflationen exklusive energi, KPIFXE, väntas samtidigt stiga till 1,8 procent i januari, från 1,7 procent i december.

Prognos jan (%)    Infront  Riksbanken         dec     Diff RB
==============================================================
KPI m/m               -1,1                     0,4            
KPI y/y                1,7         1,6         1,8         0,0
KPIF m/m              -1,1                     0,4            
KPIF y/y               1,6         1,5         1,7         0,0
KPIFXE, y/y            1,8         1,9         1,7        -0,1
==============================================================

Diff RB anger hur mycket utfallet förra månaden avvek från Riksbankens prognos.

"Det stora nu i januari är fallande elpriser, som drar ned inflationen. Elpriserna har dessutom fortsatt ned i början av februari så de kan mycket väl sänka KPIF även då", säger Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson till Nyhetsbyrån Direkt.

Till detta kommer säsongsnormala prisnedgångar på kläder och skor, till följd av reor, liksom på utrikes resor, som också drar ned priserna just i januari.

I januari uppdaterar SCB dessutom varukorgens sammansättning i KPI, vilket enligt Nordea brukar dra ned inflationen med i snitt 0,15 procentenheter i januari. I år kan dessutom korgeffekten bli något större än normalt.

"Osäkerheten ökar med korgeffekten och dessutom sker ofta prisförändringar i början av året, vilket ökar osäkerheten ännu mer. Livsmedelspriserna är vidare en luring där det finns indikationer på att de kan ha varit lite högre än normalt i januari i år", säger Torbjörn Isaksson.

Nordea räknar med att KPIF-inflationen sjunker till 1,5 procent i januari medan KPIF exklusive energi i stället spås stiga till 1,9 procent.

Riksbanken gjorde nu i februari en rejäl nedrevidering av sin prognos för KPIF-inflationen i år, till stor del till följd av fallande elpriser. KPIF-prognosen reviderades ned till 1,3 procent för helåret 2020 från tidigare 1,7 procent. Handelsbanken noterade att Riksbanken bara vid ett tillfälle tidigare, i februari 2018, gjort en så stor nedrevidering av KPIF-prognosen utan att ändra sin räntebana.

Torbjörn Isaksson konstaterar att Riksbanken nu ligger hyfsat nära Nordea när det gäller KPIF-inflationen i år, men att Riksbankens prognos för KPIF exklusive energi fortsatt ser för hög ut.

"Vi tror på en lägre kärninflation, mycket beroende på att kronan nu stabiliserats, vilket gör att inflationsimpulsen från den tidigare svagare kronan gradvis avtar", säger han.

Den stora frågan är vad som händer med inflationsförväntningarna om KPIF-inflationen, som i Riksbanken prognos, sjunker till 1,2 procent senare i år (och ännu något lägre i Nordeas prognos).

"Kärnfrågan för penningpolitiken 2020 är inflationsförväntningarna. Riksbanken kan se igenom de tillfälliga effekterna från energipriserna, men det bygger på att det finns ett förtroende för 2-procentsmålet. Sjunker inflationsförväntningarna, vilket de mycket väl kan göra, hamnar Riksbanken i en besvärlig sits", säger Torbjörn Isaksson.

Nordea tror ändå inte att Riksbanken kommer med några stimulanser i år, men risken ligger åt det hållet på grund av just inflationsförväntningarna.

Danske Bank har också en KPIF-prognos som är väl i linje med Riksbanken fram till i höst, medan deras prognos för KPIF exklusive energi är mycket lägre än Riksbanken, med en skillnad på bortåt 1 procentenhet till sommaren. Skillnaden förklaras till stor del av olika syn på löneutvecklingen.

"Det är helt klart så att Riksbanken baserar sin prognos på en rätt naiv förhoppning om att lönetillväxten ska accelerera i år och de kommande två åren där den landar ÖVER

3 procent. I ett läge där arbetsmarknaden svalnar av finns det egentligen inget rationellt skäl att tro att så blir fallet", skriver Danske Bank i sitt veckobrev.

SCB publicerar KPI för januari onsdagen den 19 februari, klockan 9.30.

Bild: prognoser över inflationen

Johan Bahlenberg +46 8 5191 7935

Nyhetsbyrån Direkt

Fredrik Gustavson

Infront Data


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -