KINA
CORONA-PANDEMI KAN SÄNKA GLOBAL BNP 1,3% -OXFORD ECONOMICS (Direkt)

2020-02-19 15:20

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Om utbrottet av coronaviruset utvecklas till en global pandemi kan det minska global BNP med 1,3 procent, jämfört med basscenariot.

Det skriver Oxford Economics i en analys.

De konstaterar att coronautbrottet redan haft en betydande avkylande effekt på tillväxten i Kina, vilket fått dem att sänka sin BNP-prognos för landet till 5,4 procent i år, från tidigare 6 procent.

"Och det finns också tidiga tecken på globala spridningseffekter, inklusive att fabriker pausar sin produktion på grund av brist på kinesiska komponenter", skriver Oxford Economics.

De konstaterar samtidigt att utbrottet fortsatt till största delen är koncentrerat till Kina, i söndags den 16 februari var 99 procent av fallen och 99,7 procent av dödsfallen i Fastlands-Kina.

"Vår huvudprognos antar en stor men kortlivad ekonomisk påverkan, centrerad till Kina. Men vad händer om viruset sprider sig och blir en pandemi?"

Ekonomerna presenterar två olika scenarier, som de baserar på tidigare utbrott, som Sars och svininfluensan, och antar att ekonomin påverkas via ett antal kanaler:

- Minskad konsumtion: Denna står för 40 procent av konsumtionen och drabbas hårt då ett stort antal männniskor är sjuka, av reserestriktioner och av att människor undviker att gå ut.

- En negativ arbetsutbudschock: Med ett betydande antal människor som inte kan arbeta hämmas produktionen.

- Ett brant fall i resor och turism på grund av rädsla för smitta.

- Lägre investeringar på grund av osäkerhet, lägre efterfrågan och störningar i leveranskedjor.

- Finansiell smitta, inklusive lägre börspriser och ökade spreadar på penningmarknaderna.

I det första scenariot begränsas smittospridningen till Asien, vilket skulle få global BNP att minska med 400 miljarder dollar, eller 0,5 procent 2020, jämfört med Oxford Economics huvudscenario.

I detta scenario rasar tillväxten i regionen från cirka 4 procent vid slutet av 2019 till endast 1,5 procent i årstakt under första halvan av 2020, vilket skulle vara den lägsta tillväxttakten sedan den globala finanskrisen.

Den kinesiska tillväxten skulle kollapsa till bara 2,6 procent första kvartalet i år, det svagaste på minst 30 år.

"Spridningseffekter till resten av världen uppstår genom svagare handel, men motverkas delvis av policyåtgärder som lägre USA-räntor", skriver Oxford Economics.

Global BNP spås dämpas till 1,5 procent i årstakt under första halvan 2020.

"Från andra halvan 2020 tilltar tillväxten då infektionerna avtar och företag och hushåll tar tillbaka förlorad konsumtion", skriver ekonomerna.

Om viruset blir en global pandemi beräknas global BNP krympa med 1.100 miljarder dollar, eller 1,3 procent.

"Vi antar att de ekonomiska effekterna koncentreras till första halvan av 2020 och att utbrottet sedan börjar komma under kontroll. Så, efter initiala skarpa nedgångar återhämtar sig världsekonomin till slutet av 2021 till liknande nivåer som i vårt basscenario", skriver ekonomerna.

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -