EU
VILL SKAPA INRE MARKNAD FÖR STORDATA, DRIVA PÅ AI (Direkt)

2020-02-19 12:30

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) EU-kommissionen vill skapa en inre marknad för stordata och göra EU världsledande i pålitlig artificiell intelligens.

På onsdagen presenterade kommissionen sina strategier för stordata och AI.

"Det är vår ambition för att forma Europas digitala framtid. Det berör allt från cybersäkerhet till kritisk infrastruktur, från digital utbildning till kompetenser, och från demokrati till media", sade kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i ett uttalande.

EU bör skapa en inre marknad för stordata - ett europeiskt dataområde - där data kan flöda fritt mellan länder, företag, forskare och offentlig förvaltning, föreslog kommissionen.

Senare i år kommer kommissionen att föreslå ett regelverk för data, som reglerar tillgång och återanvändning, med incitament för att dela data.

Kommissionen vill stödja utveckling av nya tekniska system och ny infrastruktur. EU kan bidra till investeringar i särskilt viktiga projekt.

Kommissionen kommer också att föreslå insatser inom vissa sektorer, som tillverkningsindustrin, den gröna klimatomställningen, transport och hälsa.

"Europa har allt som krävs för leda kapplöpningen om stordata och bevara vår teknologiska suveränitet", sade EU:s industrikommissionär Thierry Breton.

När det gäller artificiell intelligens presenterade kommissionen en vitbok. Tydliga regler måste hantera AI-system med hög risk utan att en alltför tung börda läggs på mindre riskfyllda AI-system. Bland områden med högre risk finns hälsovård, transport och rättskipning.

Samtidigt måste EU ha strikta regler för konsumentskydd, rättvis konkurrens och skydd av personuppgifter.

Idag är användning av ansiktsigenkänning i princip förbjuden. Men kommissionen vill starta en debatt om det skulle kunna finnas omständigheter som medger undantag.

Remisstiden för vitboken om AI går ut den 19 maj.

Senare under året kommer kommissionen att lägga fram ett lagförslag om digitala tjänster och ett om demokratisk handlingsplan.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

https://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -