BÖRSEN
HEXAGON I TOPP, SKANSKA MOT STRÖMMEN, OMXS30 +0,6% (Direkt)

2020-02-17 09:35

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen inleder uppåt på måndagen. Med endast ett fåtal rapporter och stängda USA-börser med anledning av Presidents Day finns alla förutsättningar för att det kan komma att bli en lugn tillställning under måndagens handelssession.

Under de återstående två veckorna av februari ska rapportsäsongen städas ut. Måndagen bjuder endast på ett mindre antal rapporter. Senare under veckan väntas flödet tillta, men merparten av de lite större bolagen har nu redan inkommit med sina rapporter.

Vid 9.30-tiden hade storbolagsindex OMXS30 gått upp 0,6 procent till nivån 1.898. Aktier för 1,7 miljarder kronor hade bytt ägare på Stockholmsbörsen.

Hexagon går i täten för uppgången och avancerade med 1,6 procent, men även SSAB gick starkt framåt med en uppgång på runt 1,5 procent. Sämre utveckling visade Skanska strax under oförändrade nivåer.

Footway lägger ett bud på Sportamore om 45:28 kronor per aktie motsvarande en premie om 27,5 procent jämfört med fredagens stängning. Sportamores styrelse ställer sig positiva till budet. Footway belönades med en uppgång på 15 procent och Sportamore stärktes 24 procent till 44 kronor, något under budkursen.

Orexo har beslutat om att återköpa upp till en halv miljoner aktier. Aktien har dessutom fått en köprekommendation av RX Securites med en riktkurs på 90 kronor. Aktien höjdes strax under 6 procent.

Medcap mer än fördubblade sitt ebitda-resultat i det fjärde kvartalet. "Året bekräftar att koncernen som helhet fortsätter att utvecklas positivt. Jag konstaterar också att det finns mycket potential kvar att hämta inom båda affärsområden samt att det finns gott om förvärvsmöjligheter för att bygga vidare", skriver investmentbolagets vd Karl Tobiesson i vd-ordet. Medcap-aktien, som hade ett starkt 2019 där aktien mer än dubblade sitt värde, har inlett 2020 i samma anda som fjolåret. Aktien avancerade 6 procent.

Powercell har tecknat ett distributörsavtal för den japanska marknaden med Inabata & CO. Aktien steg 6 procent.

Tethys Oils produktion för januari låg på en genomsnittlig nivå om 13.443 fat per dag, vilket är över bolagets övre intervall i produktionsprognosen för 2020. Aktien steg 3 procent.

Inom samma sektor pumpades Shamaran upp knappt 1 procent. Bolaget rapporterar en ökning av bevisade och sannolika reserver, så kallade 2P-reserver med 40 procent, för Atrush-fältet i irakiska Kurdistan.

Tieto Evry har fått en nedgraderad rekommendation till behåll från köp av Nordea. Aktien sattes ned nästan 2 procent.

Handelsbanken har höjt sin rekommendation för Latour till behåll från sälj. Samma bank har även inlett bevakningen av Addnode med en köprekommendation. Latour var upp 4 procent och Addnode steg också 4 procent.

Dagens Industri rekommenderar i måndagens tidning köp av CTT Systems. Aktien avancerade 8 procent.

På samma tema rekommenderar Börsveckan i det senaste numret köp av Rejlers, Nyfosa och Peab. Rejlers var upp 0,4 procent, Nyfosa steg 1,4 procent och Peab sågs upp 0,9 procent.

Graf: OMXS30 måndagen den 17 februari

Bildkälla: Infront

Magnus Bernet +46 8 5191 7953

Nyhetsbyrån Direkt


Addnode Group B - I dag

{point.key}

CTT Systems - I dag

{point.key}

Footway Group B - I dag

{point.key}

Hexagon B - I dag

{point.key}

Latour B - I dag

{point.key}

MedCap - I dag

{point.key}

Nyfosa - I dag

{point.key}

Orexo - I dag

{point.key}

Peab B - I dag

{point.key}

PowerCell Sweden - I dag

{point.key}

Rejlers B - I dag

{point.key}

ShaMaran Petroleum - I dag

{point.key}

Skanska B - I dag

{point.key}

SSAB B - I dag

{point.key}

TietoEVRY Oyj - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -