LÄKEMEDEL
EU TRAPPAR UPP FÖRSVARET MOT CORONAVIRUSET (Direkt)

2020-02-13 16:05

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) EU-länderna trappade på torsdagen upp sina förberedelser mot coronaepidemin. Men inga åtgärder behöver sjösättas i nuläget.

Ländernas hälsoministrar träffades för att diskutera läget och se över beredskapen.

"Alla medlemsländer bekräftade att de har god beredskap och handlingsplaner på plats. Vi behöver vara vaksamma när det gäller laboratorier, detekteringsförmågor och tillgång till skyddsutrustning", sade EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides vid en presskonferens efter mötet.

Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har inte rapporterat att det har uppstått brister på läkemedel. Men sårbarheten är stor när produktionen av vissa preparat är koncentrerade till Kina och Indien.

När det gäller skyddsutrustning så tillverkas 50 procent av viss sådan i Kina.

"EU-länder har varit i kontakt med tillverkare i EU för att de ska kunna öka sin produktion vid behov", sade Stella Kyriakides.

Socialminister Lena Hallengren påminde om Sveriges egen erfarenhet så sent som i oktober, om hur brist på sjukvårdsmaterial kan orsakade stora störningar i form av uppskjutna operationer.

"Så här långt kan vi inte säga att vi har någon läkemedelsbrist relaterat till detta. Men beroende på hur länge epidemin pågår så gäller det att vara beredda", sade hon till journalister.

Brist på olika läkemedel har blivit allt vanligare på senare år då tillverkning har koncentrerats till ett fåtal fabriker. Sedan tidigare diskuterar EU-länderna ökat samarbete om detta.

Hälsokommissionären Stella Kyriakides förklarade att kommissionen är beredd att genomföra gemensamma inköp av läkemedel eller utrustning, om så skulle behövas.

"Hur vi kan samarbeta med gemensam upphandling är inte okomplicerat. Om vi skulle göra det i Sverige skulle det kärvas riksdagsbeslut", sade Lena Hallengren.

"Men man ska inte överskatta detta. När det är brist så är det brist också om man gör en större upphandling", fortsatte hon.

Och socialministern underströk att det ännu inte finns några vacciner framtagna mot coronaviruset.

Coronaviruset är nu omdöpt till COVID-19.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

https://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -