HANDEL
SVERIGE FÖRSVARAR FRIHANDELN EFTER BREXIT - HALLBERG (Direkt)

2020-02-03 17:46

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) När frihandelsvännen Storbritannien har lämnat EU måste Sverige kliva fram för att driva tillbaka de protektionistiska tendenserna inom unionen.

Samtidigt anser även Sverige att EU måste försvara sig med handelspolitiska skyddsåtgärder och när nationell säkerhet kräver det.

Det sade utrikeshandelsminister Anna Halberg till Nyhetsbyrån Direkt på måndagen efter att hon hade träffat EU:s handelskommissionär Phil Hogan.

"Kan man vara frihandelsvän till 100 procent? Kanske inte om man möts av en spelplan som inte är jämn. Det är en svår balansgång", sade hon.

EU har en enorm kraft när unionen reser sig upp och använder sina handelspolitiska verktyg. EU:s tullar som svarsåtgärder mot USA:s stål- och aluminiumtullar var nödvändiga. Antagligen har EU:s motåtgärder avskräckt USA hittills från att inför biltullar mot Europa.

"Vi är frihandelsvänner, men ingen ska sätta sig på EU", sade Anna Hallberg.

En liknande problematik finns nu inom 5G-näten och diskussionen om kinesiska Huawei. Konsekvenser för nationell säkerhet måste vägas in.

"Det är precis samma sak där. Vi vill vara öppna men inte naiva. Där har vi inte landat hur vi hanterar det. EU måste ha en linje", sade utrikeshandelsministern.

I förra veckan rekommenderade EU-kommissionen att EU-länderna ska begränsa eller utesluta högriskleverantörer från att leverera utrustning till 5G-näten. Huawei är företaget som har ifrågasatts mest.

Anna Hallberg besökte Phil Hogan på första vardagen efter det brittiska utträdet ur EU.

"Det blir ett stort tomrum efter britterna. Vi behöver kliva fram och ta ett större ansvar från svensk sida, att förespråka frihandel", sade hon.

Hon berömde Phil Hogan för att fortsätta på Cecilia Malmströms linje som handelskommissionär. Irländaren ersatte svenskan den 1 december, då den nya kommissionen tillträdde.

"Kontinuiteten är väldigt bra. Cecilia har gjort stor skillnad under många år. Vi har fått till stånd många handelsavtal med länder och regioner", sade Anna Hallberg.

Inom kort ska Phil Hogan och kommissionens ordförande Ursula von der Leyen åka till Washington för överläggningar med president Donald Trump i handelsfrågor.

EU-sidan ska driva frågor av gemensamt intresse med USA, som en reform av Världshandelsorganisationen WTO för att lösa problem med Kina. Dit hör påtvingad tekniköverföring, statliga subventioner och Kinas status som u-land.

Ett annat gemensamt intresse med USA som EU har är att driva på fria dataflöden för att underlätta e-handel. Anna Hallberg trodde dock inte att det kommer att bli en uppgörelse redan vid WTO-mötet i Kazakstan i juni.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

https://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -