På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

H&M
LEDNINGSBYTE OCH BÄTTRE RESULTAT ÄN VÄNTAT- SAMMANFATTNING (Direkt)

2020-01-30 09:53

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Klädjätten H&M:s kvartalsrapport på torsdagsmorgonen ackompanjerades av beskedet att Karl-Johan Persson kliver av vd-posten och ersätter fadern Stefan Persson, som lämnar över ordförandeklubban efter 20 år. Vd-stolen beträds av Helena Helmersson, med en lång karriär på H&M bakom sig. H&M:s resultat i det fjärde kvartalet var bättre än väntat.

Här följer en punktvis sammanfattning:

Ledningsskifte. H&M:s styrelseordförande Stefan Persson har beslutat att inte ställa upp för omval vid årsstämman till våren och planen är att nuvarande vd Karl-Johan Persson tar över som ordförande. Styrelsen har därför beslutat att omedelbart utse Helena Helmersson till vd för modejätten. Hon har arbetat på H&M sedan 1997, sedan drygt ett år tillbaka som operativ chef.

Resultat slog förhandstips. H&M:s rörelseresultat blev 5.377 miljoner kronor i bolagets fjärde kvartalet (september-november) i det brutna räkenskapsåret. Det var 13 procent bättre än genomsnittprognosen i Infronts sammanställning inför rapporten. Rörelsemarginalen var 8,7 procent jämfört med väntade 7,7 procent. Omsättningen på 61,7 miljarder kronor är känd sedan tidigare.

Bruttomarginal 54%. H&M:s bruttovinstmarginal uppgick till 54,0 procent i kvartalet, strax under väntade 54,2 procent i Infronts sammanställning. Kostnaderna för prisnedsättningarna i relation till omsättningen minskade med cirka 0,5 procentenhet jämfört med motsvarande kvartal året innan. De externa faktorerna som påverkar inköpskostnaderna var negativa, framför allt den dyrare USA-dollarn, jämfört med motsvarande inköpsperiod föregående år.

Fortsatt negativa påverkansfaktorer på marginal. För inköpen till första kvartalet (december-januari) i räkenskapsåret 2019/2020 bedöms marknadsläget för de externa faktorer som mest påverkar bruttomarginalen sammantaget som fortsatt negativt jämfört med motsvarande inköpsperiod föregående år.

Oförändrad utdelning. H&M:s styrelse har beslutat att föreslå en oförändrad utdelning på 9:75 kronor per aktie för det gångna räkenskapsåret. I Infronts analytikersammanställning framgår att marknaden i snitt trodde på en sänkning till 9:40 kronor per aktie.

Försäljning 1 december-28 januari +5%. H&M:s försäljning under perioden 1 december till 28 januari, alltså efter den senaste rapportperioden, steg med 5 procent i lokala valutor jämfört med motsvarande månad föregående år.

Ska öppna cirka 25 nya butiker netto 2020. H&M-gruppen räknar med att öppna cirka 25 nya butiker netto under räkenskapsåret 2019/2020. Totalt planeras cirka 200 nya butiker inklusive franchise att öppna samt cirka 175 att stänga. Merparten av öppningarna kommer att ske i Sydamerika, Asien exklusive Kina samt i Ryssland och Östeuropa, medan stängningarna främst sker i Europa, USA och Kina.

Börsredaktionen +46 8 51917900 https://twitter.com/direktse

Nyhetsbyrån Direkt


Hennes & Mauritz B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -